Nedopustivo vređanje novinara i medija

res

Res Publika osuđuje nedopustivo ponašanje predsednika Opštine Batočina, Zdravka Mladenovića, koji je na svom Fejsbuk profilu iznosio neprimerene komentare o novinarki Zlatiji Labović i televiziji Nova S za koju ona izveštava

Mladenovićeva objava na društvenoj mreži usledila je kao reakcija na prilog emitovan u jutarnjem programu Nove S, u kojem je novinarka Zlatija Labović razgovarala sa zastupnikom Grupe građana “Izlečimo opštinu”, Draganom Biočaninom. On je tom prilikom sadio cveće u rupama na asfaltu, kako bi ukazao na loše stanje ulica u Batočini. Mladenović je u svojoj objavi, uz uvrede na račun predstavnika opozicione grupacije u lokalnom parlamentu, kog je nazvao klovnom, izneo i ocenu „kakav sagovornik, takva novinarka i televizija“, kojim je posredno uvredio i novinarku Zlatiju Labović, kao i mediji u kom je angažovana. Sem toga, ispod objave je postavio i fotošopiranu fotografiju na kojoj je na rolnama toalet papira dodat logo televizija Nova S i N1, čime je takođe uvredio i omalovažio ove medije, ali i inicirao druge uvredljive i nedopustive komentare.

 

Podsećamo da je Mladenović, kao i svi drugi javni funkcioneri, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima „dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja“. Napominjemo da je u opisu Mladenovićevog profila navedeno da je reč o zvaničnoj stranici predsednika opštine Batočina, što ga naročito obavezuje da se i preko društvenih mreža sa dužnom pažnjom obraća javnosti.

 

Uz osudu neprimerenog ponašanja predsednika opštine Batočina, Zdravka Mladenovića, pružamo javnu podršku novinarki Zlatiji Labović, koja je zbog posla koji obavlja izložena uvredama i omalovažavanju. Verujemo da su solidarnost i podrška javnosti ključni kao ohrabrenje novinarima da, uprkos pritiscima, nastave da izveštavaju u javnom interesu. Poručujemo da će Medijsko sklonište Kragujevac, kojim rukovodi Res Publika, i nadalje biti mesto okupljanja i sigurno utočište za novinare koji nastoje da profesionalno informišu građane.

 

Tagovi

Povezani tekstovi