Nedostatak finansiranja nezavisnih medija glavni je uzrok dezertifikacije vesti širom Evrope

Izvor:Canva
Izvor:Canva

Centar za medijski pluralizam i medijski pluralizam (CMPF) objavio je svoju preliminarnu studiju „Nevs Deserts in Europe: Procena rizika za lokalne medije i medije u zajednici u 27 država članica EU“. Studija, sprovedena u okviru projekta Lokalni mediji za demokratiju (LM4D), ilustruje da je jedan od glavnih uzroka dezertifikacije dostupnih nezavisnih medija širom Evrope nedostatak adekvatnog i održivog finansiranja medijskih organizacija.

 

Za obim ovog projekta, i u skladu sa metodologijom koju je usvojio Media Pluralism Monitor, CMPF je razvio sveobuhvatnu i specifičnu za Evropu definiciju novinskih pustinja i početnu procenu ovog fenomena, posebno za zajednice sa nedostatkom usluga. Preliminarna studija ukazuje na glavne izazove za lokalne redakcije i novinare, kao i za medije u zajednici. Uključuje relevantne podatke prikupljene za Monitor pluralizma medija za 2023. godinu, koji pruža vredan uvid u trenutni medijski pejzaž širom Evrope.

 

Studija ističe da je teško proceniti tačne razmere krize lokalnih medija i medija, posebno na strani potražnje (publike), i za određene medijske sektore; istraživanja o publici lokalnih vesti su sasvim nedovoljna. Bez obzira na to, dok lokalni mediji i mediji u zajednici koriste prilike i zastoje digitalne transformacije, njihovo postojanje je i dalje izazovno. Održivost lokalnih medija i medija sve više treba da se oslanja na finansijsku podršku države (MPM 2023), ali subvencije se ne dodeljuju ovim kategorijama medija svuda u Evropi, ili ne pod istim kriterijumima.

 

Često postoji nedostatak finansiranja i finansiranja za lokalne i lokalne medije, što ih primorava da se obrate većim grupama, kao što su veći medijski konglomerati, vlade ili političke stranke, kako bi podržali svoju ekonomsku održivost. Čini se da ekonomski poremećaj lokalnih medija i medija u zajednici pojačava dinamiku političkog i komercijalnog zauzimanja, kao što je direktno vlasništvo nad medijima i kontrola od strane političara ili poslovnih interesa. Posledice su nedostatak uređivačke nezavisnosti, prekomerna koncentracija medijskog vlasništva i nepravedna i netransparentna raspodela javnih subvencija i državnog oglašavanja. Ove brige, i više od toga, su atributi stvaranja novinskih pustinja – ili rizičnih područja novinskih pustinja – za mnoge lokalitete i zajednice širom Evrope.

 

CMPF je trenutno takođe angažovan na prikupljanju podataka sa timovima zemalja širom Evrope kako bi mapirao rizike i nove novinske pustinje na kontinentu i objaviće opširniji izveštaj nakon ovog preliminarnog izveštaja do početka 2024. Konačni izveštaj će predstavljati sveobuhvatan pregled izazova sa kojima se suočavaju lokalni mediji i mediji u zajednici, posebno u regionima sa nedostatkom usluga, kao i navođenje najboljih praksi koje su razvili kreatori politike, urednici i novinari kako bi se uhvatili u koštac sa takvim izazovima. Više o metodologiji pročitajte ovde.

 

Ova studija je sprovedena u okviru projekta Lokalni mediji za demokratiju, koji takođe sadrži poziv za grantove za lokalne, regionalne i lokalne medije koji je otvoren za prijavu. Rok za podnošenje prijava je 28. septembar 2023. Više informacija dostupno je na veb stranici Journalismfund Europe, menadžera grantova projekta.

 

Tagovi

Povezani tekstovi