„Neko krije informacije o ubistvu Pantića“

pantic-tanjug-3

[box align=’box-center’ id=’7839′]

Polaganjem cveća na spomen bistu novinaru Milanu Pantiću, danas je odana počast tom dopisniku Večernjih novosti iz Jagodine koji je ubijen na današnji dan 2001. godine u hodniku ispred svoga stana.

Dmitrović je ocenio da je frustrirajuće to što se svake godine na istom mestu, izgovaraju iste rečenice i nada da će sledeće godine biti čista situacija ko je izvršilac i naručilac tog gnusnog zločina.

„Danas, u odnosu na prošlu godinu, nismo bliže razrešenja ovog slučaja. Postoje informacije koje su pod nekom vrstom zaštite, a pri tome ne mislim na vladu, mislim da postoji veoma dobra volja vlade da konačno ovaj slučaj i bude rešen, ali neko uticajan određene informacije i kanale drži zatvorenim“, rekao je Dmitrović.

On je dodao da će se videti narednih meseci šta će se dešavati.

„Ponosni smo što je Pantić bio naš novinar, ali nismo zadovoljni time što se ne zna ko ga je ubio. Za profesiju je opasno da i dalje, možda, postoje ljudi koji misle da javnu reč i istinu mogu zaustaviti metkom. To je najstrašnije i zato pozivam vladu da, sebe radi i javnosti radi, reši ovaj slučaj“, zaključio je Dmitrović.

Uručenjem nagrade obeleženo 14 godina od ubistva Pantića

Rodbina, prijatelji i kolege su paljenjem sveća na grobu, a zatim i polaganjem cveća na mestu ubistva i venaca na spomen bistu, kao i uručenjem nagrade za novinarski hrabrost odali počast Pantiću. Na spomen ploči na mestu gde je Pantić ubijen, napisano je: „Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti ali njegovo delo i istinu ne“. U potpisu „Milanove kolege – novinari Srbije“.

Ubica i nalogodavci još nisu pronađeni.

Matić: „Slučaj Pantić“ nije bačen u zapećak

[box align=’box-center’ id=’7840′]

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić poručio je kraj biste Pantiću da je zadovoljan dosadašnjim radom na rešavanju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali i da „slučaj Pantića nije bačen u zapećak“.

„Istražitelji rade non stop i to je nešto što će trajati dok se ne razreši do kraja, dok se ne pronađe ubica i nalogodavci“, rekao je Matić.

Rešavati ubistva posle 15-16 godina i dovesti ga do suđenja je veliki uspeh u Srbiji, dodao je on i istakao da je, kada je reč o ubistvu Pantića, poslednjih godina urađeno više od 2.000 poligrafa i saslušan ogroman broj ljudi.

On je nazvao skandalom što MUP Nemačke ni za godinu dana nije saslušao jednu osobu osumnjičenu za ubistvo Pantića i izrazio nadu da će i do toga uskoro doći.

Obradović: Iščitajte tekstove Pantića

Predsednik NUNS Vukašin Obradović istakao da je okupljanje novinara kraj spomenika Pantiću u Jagodini opomena.

„Činjenicom da je društvu 14 godina potrebno da se otkriju ubica, društvo govori o sebi. Mi se nadamo da ce ovo biti poslednje okupljanje na ovom mestu, kada tražimo ubice. Ako je bilo moguće pronaći osumnjičene i privesti ih pravdi za ubistvo Ćuruvije, sasvim sigurno je moguće pronaći i ubice Pantića“, uveren je Obradović.

On je pozvao državne organe da iščitaju tekstove Pantića.

„Ubicu novinara uvek možete naći u onome što su napisali ili rekli novinari“, poručio je Obradović.

Generalni sekretar UNS Nino Brajović ocenio je da je Komisija za istraživanje ubistva novinara „naterala državu da radi svoj posao“ i ocenio da „ne postoji savršen zločin, ali postoji savršena 
nespremnost da se pronađu nalogodavci i ubice naših kolega“.

Zorici Gligorijević uručena nagrada

Glavni i odgovorni urednik Novosti, Ratko Dmitrović je u Narodnoj biblioteci u Jagodini, u ime redakcije Večernje novosti, uručio nagradu „Milan Pantić za novinarsku hrabrost“ novinarki „Novog puta“ Zorici Gligorijević.

[box align=’box-center’ id=’7841′]

Gligorijević je istakla da nagrada nije velika obaveza za nju, „jer ona i ne ume drugačije da radi“.

„Novinarstvo ne smatram kao svoj posao, ja ga živim“, rekla je Gligorijević koja je i dopisnik dnevnog lista „Politika“ i „Vesti“ iz Jagodine.

Pantić pisao u kriminalu u Pomoravlju

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovo kod Rekovca, novinarsku karijeru je započeo u „Novom putu“, njegovo ime je upisano 3. maja 2002. godine na spomenik u Vašingtonu, na 1.395. mestu, uz imena novinara sveta koji su od 1812. godini izgubili život na zadatku. Od pre šest godina, njegova slika i biografija i kao i biografija i slika ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, se nalaze u novootvorenom muzeju novinarstva “ Newseumu “ u glavnom gradu Amerike.

Pantić je ubijen u jutro, oko osam sati, sa „nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu“, dok se vraćao iz obližnje prodavnice sa veknom hleba i litrom mleka koje su nađeni kraj njegovog tela u krvi.

Najveći broj tekstova Pantić je objavio u rubrici „Crna hronika“ pišući o kriminalu u Jagodini, Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije.

U potrazi za ubicom pripadnici Policijske uprave u Jagodini i Uprave kriminalističke policije MUP Srbije „proverili su peko 2.000 lica i obavili više stotina razgovora u cilju provere svih dobijenih informacija i saznanja“.

Odmah posle ubistva policija je napravila foto robot potencijalnog ubice i raspisala nagradu od tadašnjih 300.000 nemačkih maraka, ali ubica nije pronađen.

Tagovi

Povezani tekstovi