Nema lažnih “Južnih vesti”, po nalogu suda sadržaj privremeno uklonjen

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U procesu koji se po tužbi Južnih vesti vodi pred Privrednim sudom u Beogradu sudija je doneo rešenje o privremenom uklanjanju sadržaja sa portala koji nosi isto ime i ima skoro identičan dizajn i logo kao Južne vesti. Ovo je jedan od više sudskih postupaka koje su Južne vesti pokrenule protiv vlasnika i odgovornih lica, a vodi se zbog povrede žiga našeg medija.

Svega nekoliko meseci od pojavljivanja sajt lažnih vesti je, za sada, privremeno uklonjen.

 

To je naložio Privredni sud, a na zahtev advokata koji zastupaju Južne vestii, koje ukazuju da je lažni portal prekršio zakon kada je skoro preslikao identitet starijeg i dobro poznatog medija.

 

Mi smo uspeli da u tom delu dokažemo izvesnost postojanja povrede. Usvojena je privremena mera da se ukloni sadržaj sa sajta i po tome je postupljeno, a postupak se nastavlja dalje i na sledećim ročištima će se izvoditi dokazi za povredu žiga – kaže advokatica Južnih vesti Jelena Blagojević.

 

Lažni sajt se razlikovao samo u domenu, gde je umesto com imao info, a posebno se razlikovao po sadržaju.

 

Ovaj portal je korišćen uglavnom za hvalospeve lokalnoj vlasti i servisne informacije, a bilo je i više izmišljenih tekstova usmerenih ka glavnoj i odgovornoj urednici Južnih vesti Gordani Bjeletić.

 

Vlasnik domena je firma TV Super-Sat communication d.o.o. iz Beograda, koja je registrovana juna 2020, dok se sajt pojavio početkom 2021. Njen vlasnik i glavni i odgovorni urednik, prema javno dostupnim infomacijama, jeste Ivica Golubović.

 

Golubović iza sebe ima nekoliko firmi koje su zatvorene, u stečaju ili blokirane, a jedna od njih je ICI Finance Consulting. Osim toga, vodi i udruženje Rom press, a urednik je i TV Info 24.

 

Firme koje vodi povezuju isti broj telefona i zajedničke adrese sa drugim medijskim kompanijama. Istraživanje je pokazalo da je sve povezano sa medijskom mrežu iza koje stoji Zoran Majdak, koji se deklariše kao član SNS-a.

 

Pored tužbe za povredu žiga, protiv lažnih Južnih vesti je podneta i tužba za nelojalnu privrednu konkurenciju.

Tagovi

Povezani tekstovi