Nema više sviranja narodu

Nakon što je Republička radiodifuzna agencija podelila lokalne frekvencije, Subotičanima su na raspolaganju ostale četiri stanice: Radio Subotica, Yu eco radio, Hit radio te Radio Marija i Radio Slavoslavlje, koji dele frekvenciju.


Ugašeni „folk svetionici“


Nijednoj od tih radio-stanica puštanje narodne muzike nije osnovna, pa čak ni bliska muzička programska koncepcija. Mladi koji vole da slušaju Seku, Karleušu, Bubamaru, Vikicu, Indiru i ostalu „dece“ Grand produkcije – sate su provodili slušajući Skarabej, Plus, City folk ili Radio 103, koji se svojevremeno nametnuo kao folk svetionik. Signala tih stanica više nema u vazduhu, neki se provlače kablovima, izranjaju iz neta, čekajući da se dogodi neki obrt pa da se vrate u etar, a ljubiteljima folka i turbo-folka i dalje kao da u ušima odjekuje refren: „Uzalud behu sve naše nade“, uprkos želji hiljada ljudi „da se čuje nešto narodno“.


Kada je pred nemilosrdnom komisijom RRA predstavljana uređivačka politika radio-stanica, prezentovan je i muzički segment. Kada su izdavali dozvole, stručnjaci iz RRA valjda su se rukovodili i time šta će koja stanica emitovati. Njihova odluka ne počinje onom čuvenom izrekom: „U ime naroda“, ali je usmerena protiv slušalaca koji se deklarišu kao konzumenti narodne muzike. Odlučili su da ukinu dozvolu za rad svim stanicama koje neguju narodnu muziku.


Fijaker stari i Dunja s ormana


Radio Subotica emituje narodnu muziku radnim danima od 13 do 14 sati, u okviru emisije „Dunja s ormana“. Subotom, pogotovo nedeljom u vreme ručka sluša se još od vremena kad se vojska pesmom ispraćala na dalek put. Subotički radio na frekvenciji 104,4 megaherca pruža deo tog zadovoljstva emitujući „Želje i pozdrave“ od deset do 12 sati, kada kreće „Fijaker stari“.


— Pojačaćemo kontakt program, u okviru kojeg ćemo ispunjavati muzičke želje. Ovih dana razmišljamo kako da ponovo uvedemo ono što se tražilo. Uglavnom puštamo staru gardu narodnjaka, poput Miroslava Ilića. Ponekad zapevaju Dragana Mirković i Ceca Ražnatović, ali ne i Seka Aleksić. Njena se pesma nikad neće čuti na našoj frekvenciji – kaže urednica redakcije na srpskom jeziku Radio Subotice Slavica Daković.


Tiho, noći


Yu eco radio ostao je veran domaćoj i stranoj pop-rok muzici. Narodna, izvorna i zabavna muzika može se čuti utorkom od 20 sati do ponoći, u emisiji „Tiho, noći“, kao i nedeljom, u emisiji „Čarolije“, koja je na programu od deset do 14 sati.


– Planiramo da u još nekim terminima emitujemo dobru narodnu muziku. Napravićemo istraživanje, a ukoliko bude potrebe, puštaćemo narodnjake naveče, posle 20 sati. U svakom slučaju, nećemo bitnije menjati koncepciju – izričit je glavni i odgovorni urednik Yu eco radija Alen Marić.


Mlađima je Hit radio poznat po komercijalnoj muzici. Narodnjaci su aktuelni jedino tokom „Novogodišnjeg maratona“, koji je na programu od sredine decembra do sredine januara. Tako će biti i ove godine.


– Novost je to što od 14 do 15 po podne puštamo narodnu muziku. „Maraton“ će ići i ove godine, od 20. decembra do 15. januara – objašnjava marketing menadžer Hit radija Jovanka Janjuz.


Radio Marija i Radio Slavoslavlje, po generalnoj programskoj koncepciji, neguju duhovnu muziku.


N.B.-S.N.

Tagovi

Povezani tekstovi