Nema zatvora za novinare

NOVINARI koji se terete za uvredu ili klevetu neće ubuduće, zbog toga, moći da se nađu “iza rešetaka”. Amandmanima, koje je juče podržao i Odbor za evropske integracije pri Skupštini Srbije, biće, naime, izbrisana zatvorska kazna za ova krivična dela, ali će ostati visoke novčane kazne.
Sednici Odbora za evropske integracije prisustvovali su i predstavnici ministarstva pravde i kulture, predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović i ispred NUNS Nebojša Bugarinović. Ovo skupštinsko telo podržalo je amandman koji je predložio član odbora Đorđe Mamula o brisanju zatvorske kazne, kao i predlog NUNS- da se i u Krivični zakonik uvede odredba iz Zakona o javnom informisanju – o dužnoj novinarskoj pažnji.
– To bi značilo zaštitu novinara od neosnovanih krivičnih prijava – rekla je Ksenija Milivojević, predsednik ovog skupštinskog odbora. – Do sada je dokazivanje padalo na teret okrivljenog, a po ovom drugom amandmanu novinar ne bi morao, kao do sada da dokazuje istinitost informacije, već da dokaže da je postupio sa dužnom novinarskom pažnjom, u skladu sa pravilima struke, dakle da je uzeo izjave svih strana i da se konsultovao sa nekoliko nezavisnih izvora. Ovo je potrebno da se više ne bi događalo da neko tuži novinare zbog sadržine nečije izjave ili objavljenog saopštenja.
Đorđe Mamula se upitao – gde počinje, a gde se završava analitičko novinarstvo: “Suočeni smo sa neverovatnim komentarisanjem suđenja koja su u toku. Imate nedeljnike koji podupiru optužnice više nego javni tužilac i obrnuto. U zapadnim zakonodavstvima to je – ometanje pravde. To je pritisak i na javno mnenje i na sud”.
Nino Brajović je ocenio da bi zaprećena novčana kazna za ova krivična dela od najmanje sto hiljada dinara trebalo da bude znatno niža, a Nebojša Bugarinović je najavio da su NUNS i UNS, uprkos međusobnim razlikama, odlučili da ove godine donesu zajednički etički kodeks.


R.O.


 

Tagovi

Povezani tekstovi