Nemačka primetila agresivniju rusku kampanju dezinformisanja

slika: canva
slika: canva

Rusija je pojačala kampanju dezinformisanja u Nemačkoj otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu, saopštila je u utorak, 5. septembra, nemačka domaća obaveštajna agencija.

 

Specijalista za špijunažu Savezne službe za zaštitu Ustava Bodo Beker (Becker) rekao je da su se aktivnosti Moskve u oblasti informisanja radikalno promenile od februara prošle godine, prenela je nemačka novinska agencija dpa.

 

„Njene pristup je evidentno sve više konfrontacion i agresivan u celini“, rekao je on na konferenciji u Berlinu koju je organizovala obaveštajna agencija o strategijama u ostvarivanju nadmoći nad tumačenjem u digitalnom dobu.

 

Beker je dodao da se sadržaj i ton ruskih dezinformacija prilagođavaju vojnoj kampanji Moskve u Ukrajini, ali i nemačkim i globalnim debatama.

 

Cilj ruske kampanje dezinformisanja u Nemačkoj je, prema njegovim rečima, da se potkopa poverenje stanovništva u politiku, vladu i u slobodne medije.

 

„Na isti način, naši savezi i zajedničke vrednosti sa EU i sa NATO-om treba da budu diskreditovani i oslabljeni“, rekao je Beker povodom nastojanja Moskve.

 

On je rekao da Rusija sprovodi mnoštvo malih propagandnih aktivnosti kroz više kanala koji su sami po sebi beznačajni, ali da „sveukupno te dezinformacije mogu imati efekta“ stvarajući „klima skepticizma, odbacivanja i nepoverenja“.

Tagovi

Povezani tekstovi