Neonacisti ponovo hoće nerede

Sudeći prema otvorenim pretnjama, pripadnici ovih organizacija nameravaju da se „okupe u što većem broju“ i da „razbiju“ antifašističko okupljanje, navodeći da se iza Zrenjaninskog festivala krije gej parada.
„Ukoliko ovaj njihov skup prođe bez incidenata, onda će to biti velika srpska sramota i velika sramota našeg pokreta. U Vojvodini ima zaista mnogo aktivista ‘Nacionalnog stroja’ i ‘Krv i čast’“, navodi se na sajtu „Nacionalnog stroja“, koji predvodi Zoran Davidović Firer.
Protiv pripadnika „Nacionalnog stroja“ vodi se i postupak zbog kamenovanja učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu 7. oktobra prošle godine. Novosadska žandarmerija je tada uhapsila Davidovića i preko 50 članova ove organizacije.
Na sajt „Nacionalnog stroja“ postavljene su i fotografije brojnih poznatih ličnosti, koje su se, prema Centru za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti „Queeria“, istakle u borbi protiv nacionalizma, rasizma i homofobije. Fotografije ličnosti prate i brojne uvrde simpatizera i članova ovih neonacističkih organizacija. Na spisku neonacista su brojne osobe iz sveta kulture i umetnosti, glumica Lena Bogdanović, slikarka Biljana Cincarević, koordinatorka nevladine organizacije „Žene u crnom“ Staša Zajović, književnica Anabela Basalo, kao i predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće.
Predsednica NUNS-a kaže za „Blic“ da je postojanje nacističkih organizacije uvredljivo za celo društvo.
– Te organizacije propagiraju čist nacizam. One se bave teorijama „bele rase“ i te stvari su uvredljive za sve građane. Sa takvim ljudima se ne može pregovarati, jer ne shvataju, niti žele da shvate šta je demokratija i tolerancija – kaže Nadežda Gaće.
I pored otvorenih pretnji neonacista, organizatori antifašističkog festivala ne nameravaju da odustanu od ove manifestacije.
– Računali smo na ovu mogućnost i juče smo obavili razgovore sa obezbeđenjem festivala, kao i sa pripadnicima MUP-a gde smo dobili uverenja da će incidenti biti predupređeni. Mi nećemo nikog sprečiti da prisustvuje manifestaciji, ali ćemo energično sprečiti svako netolerantno ponašanje na njemu – kaže za „Blic“ Vlada Đurić iz zrenjaninskog Kulturnog centra, organizatora festivala. On je rekao da organizatori do sada nisu nisu primili direktne pretnje, ali da su svakako očekivali ovakve reakcije.
– Festival nije organizovan u nameri da bilo koga iritira, već da se pokaže da u ovoj zemlji postoje i antifašističke struje – napominje Đurić.
Tokom festivala, antifašistički pokret iz Novog Sada, kao i kolektiv „Queer Beograd“ i zagrebački „Restart media centra“ održaće tribine, a tokom večeri nastupiće i desetak hardkor-pank bendova iz Srbije, Hrvatske i Rumunije.


V.Z. Cvijić – A. Lalić
  

Tagovi

Povezani tekstovi