Neophodna je primena Zakona o informacijama

Kako se navodi u saopštenju objavljenom nakon jučerašnjeg sastanka, Ministarstvo kulture smatra da treba podržati nastojanja poverenika da se obezbedi poštovanje Zakona o dostupnosti informacijama i da sve institucije i pojedinci, u skladu sa Zakonom, treba da reaguju na zahteve za dostavljanje informacija. Na sastanku je ocenjeno i da volja pojedinaca nikako ne sme da bude iznad zakona i da su čelni ljudi svih institucija i organizacija dužni da se ponašaju u skladu sa zakonom.
Ministar Brajović naglasio je da Ministarstvo kulture nema ljudske i tehničke resurse koji bi omogućili odgovarajući nadzor primene Zakona o dostupnosti informacija, koji je u nadležnosti tog ministarstva. On je podsetio da je Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije pre nekoliko meseci predloženo da se Zakon premesti u nadležnost nekog drugog ministarstva koje raspolaže odgovarajućom infrastrukturom.
Ministar je rekao da se nada da će taj posao biti obavljen ubrzo nakon formiranja nove vlade i dodao da će Ministarstvo kulture, dok se promena ne realizuje, činiti sve što je u njegovoj nadležnosti da se Zakon primenjuje.


 R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi