Neposlušnima će prinudno isključiti predajnike

Član Saveta RRA Goran Karadžić u izjavi za GL otkriva da neke stanice čak nisu ni konkurisale za frekvenciju, ali su nastavile da rade. On kaže da je Savetu poznato da i mnoge stanice koje nisu prošle na konkursu takođe emituju program.


– Doneli smo odluku da ćemo tim emiterima dostaviti rešenje u kojem im dajemo rok od 30 dana od prijema rešenja da sami ugase program. U suprotnom, ovlašćene službe RRA i Republičke agencije za telekomunikaciju prinudno će im isključiti predajnike, jer su istekli svi rokovi za žalbu i prigovor na odluku RRA – poručio je Karadžić.


Savet RRA je prošle godine raspisao konkurs za dodelu frekvencija na lokalnom nivou, a u novembru je objavio spisak 88 televizijskih stanica koje su dobile dozvole za rad. Tom odlukom „okončane su sve raspodele dozvola za TV stanice i više u etru nema mesta ni za jedan nov TV kanal u narednih osam godina“. Karadžić navodi kako Savet očekuje da će oni koji nisu dobili frekvenciju ubrzo dobrovoljno prestati s radom, jer RRA ne bi želela da koristi zakonsko ovlašćenje i da im prisilno gasi predajnike, kao što je to bio slučaj s pojedinim TV stanicama u Beogradu.


Među televizijskim stanicama u Novom Sadu dozvolu za emitovanje programa nisu dobile televizije „Piramida“, „Duga“ i „Melos“, ali uprkos tome još rade. Na pitanje GL zbog čega nezakonito emituju program, odgovor je dala samo TV „Piramida“, koja najavljuje prekid rada.


– Konkurisali smo za dodelu frekvencije, ali je nismo dobili, pa privremeno gasimo televiziju. Inače, treba da se iselimo iz prostorije koje smo koristili u zgradi „Lupusa“ u centru grada, jer su te prostorije toliko skučene da u studio može ući samo troje ljudi – ističe Anita Boda iz „Piramide“. Ona navodi kako se nadaju da će „Piramida“ uskoro dobiti odgovarajući lokal od grada i da će možda već nakon dva meseca moći ponovo da emituje program, ali na kablovskim mrežama.


Televiziji „Melos“ nismo uspeli da uđemo u trag, jer na navodnoj adresi u Zmaj Jovinoj ulici nema nikog. Po svemu sudeći, ta TV uopšte ne radi u Novom Sadu, već preuzima svoj program iz Kraljeva (?!), a vlasnik „Duge“ Dušan Morača naprasno gubi sluh kad mu postavimo isto pitanje. Morača „ne čuje“ naše pitanje postavljeno u telefonskom razgovoru, a tri dana uzastopno nije mogao da primi našeg izveštača jer je „u velikim problemima zbog kvara na predajniku“. Zatekli smo ga navodno i na krovu (namešta antenu), pa nije mogao da razgovara duže. Posle svakog od tih razgovora, taj „korisnik GSM mreže“ naprasno postaje nedostupan.


E.M.
 

Tagovi

Povezani tekstovi