Neregularno uvlačenje pod kožu

Kakvo genijalno otkriće! Ja to odavno radim kad gledam fudbalske utakmice. Isključim ton. To sa menjanjem kanala je na istoj ravni kao kad bi gđica Kondoliza Rajs ne samo posredno nego i direktno bila glavni urednik programa „neke“ TV stanice u Beogradu i Srbima svakog dana poručivala da su primitivci, agresori i istorijski nostalgičari pa zbog toga ne mogu da shvate da im demokratska Amerika uzima Kosmet za njihovo dobro i za svetlu perspektivu u Evropskoj uniji, a možda i u NATO-u. Ako im se pak Kondolizine poruke ne sviđaju, neka promene kanal. A, ako zaprete bejzbol palicama, neka znaju da će ih demokratska američka međunarodna zajednica izvesti pred demokratski američki Haški tribunal.


Ali, između mafije i ostatka života postoji mnogo sivih, polusivih i sivkastih zona, koje nemaju nikakve veze sa kriminalom i politikom – a ipak smetaju.
Kad bi, na primer, neka ekipa kulturnih insajdera prišla ocenjivanju vrednosti naših televizijskih programa bila bi to srpska verzija Šeherezadinih priča iz „Hiljadu i jedne noći“. Samo primera radi, navešću potpuno benignu, ali i potpuno neinteresantnu, da ne kažem glupu emisiju „48 sati – svadba“. Ako se izuzme šarmantna, ljupka i inteligentna voditeljka, sve ostalo predstavlja nerazumno bacanje para u bunar. Čega ima posebno zanimljivog, poučnog, vaspitnog ili bilo čega drugog u tome kako su se dvoje mladih upoznali, zavoleli i stigli do matičara? Roditelji mlade i mladoženje, njihova bliža i dalja rodbina, drugari i drugarice su zaduženi da nas obaveste da su mladoženja i mlada vredni, pošteni itd.


Ali, takvih srećnih mladih parova ima na svakom ćošku moje ulice i zašto bih ja morao da ulazim u njihov život i oni, posredstvom televizije u moj? Nek im je srećan brak, nek izrađaju bar petoro slatke dečice. Šta ću im ja na svadbi kao gledalac posredstvom televizije? Još manje me interesuje šta će im vlasnik restorana prirediti za svadbeni ručak. Čak me ne interesuje ni koliko će lepa mladina venčanica i lakovane cipelice da staju. I da nije bilo onog mosta od crvene cigle koji je sagradila Marija Terezija koja nije predvidela da će reka ispod tog mosta brzo da klisne negde drugde, ili one poruke na vratima mladinog stana da niko ne uznemirava ukućane do 12 ili 14 sati – kao što se videlo u jednoj od emisija poslednjih dana, preostala bi samo lepa voditeljka. Čisto gubljenje para, mislim i onih mojih 300 dinara koje redovno plaćam RTS-u.
I sad se pitam da li sam ja ili zašto sam ja jedini ovako zadrt, necivilizovan, nekulturan, primitivan i uskih pogleda na život kome se „48 sati – svadba“ ne dopada? Ipak, mislim da šarmantna voditeljka zaslužuje da joj neki drugi bračni par „Pavić“ smisli zanimljiviju emisiju.


Milojica Grgić
Pambukovica

Tagovi

Povezani tekstovi