Neslaganja oko Saše Jankovića

sastanak-kod-vucica-danas-rs

[box align=’box-left’ id=’7459′]

Iako se nismo složili u vezi sa situacijom oko zaštitnika građana, premijer je primio k znanju naše argumente – istakao je Popović. Prema njegovim rečima, predstavnici Kuće ljudskih prava su izrazili zabrinutost zbog urušavanja vladavine prava u Srbiji, ali i istakli da postoji prostor da država i civilni sektor više da sarađuju. 

Takođe, bilo je reči i o tome da više od dva meseca Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom nema direktora, objašnjava naš sagovornik, i ističe da im je Vučić obećao da će taj problem uskoro biti rešen. Na pitanje Danasa da li su sa premijerom razgovarali o izboru za poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Popović kaže da jesu, te da je stekao utisak da je izbor Brankice Janković završena stvar. 
– Zadovoljan sam što smo imali priliku da razgovaramo sa premijerom, jer je važno da uspostavimo dijalog kako bismo bar malo relaksirali politički život u zemlji – kaže Popović. Inače, Vlada Srbije saopštila je juče da je premijer sa predstavnicima Kuće ljudskih prava razgovarao o unapređenju saradnje i predložio učešće predstavnika civilnog društva u pregovorima sa EU. „Vučić je istakao važnost bolje saradnje i većeg uključenja nevladinih organizacija u rad državnih organa“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, direktorka udruženja Građanske inicijative Maja Stojanović zahvalila je premijeru na pozivu i istakla da će susreti sa predstavnicima civilnog društva doprineti da se otkloni nerazumevanje uloge nevladinih organizacija. „Predstavnici civilnog društva bave se istim problemima kao i Vlada Srbije i mi smo tu da državi pomognemo da radi bolje. Mi možemo da budemo konstruktivan partner Vladi Srbije u sprovođenju reformi“, naglasila je Stojanović.
Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević ukazao je na važnost saradnje Vlade Srbije i civilnog sektora na jačanju institucija i u procesu bržeg donošenja sistemskih zakona iz oblasti pravosuđa.

 

<!—->

Tagovi

Povezani tekstovi