Neslavni medijski rekord: Gradonačelnica Niša, bivša novinarka, godinu dana ne odgovara na pitanja Danasa

Dragana Sotirovski, Snimak ekrana: Jutjub
Dragana Sotirovski, Snimak ekrana: Jutjub

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, inače bivša novinarka Radio televizije Srbije, punih godinu dana ne odgovara na pitanja Danasa u vezi brojnih tema od javnog interesa, izuzev u tri slučaja, od kojih su se dva ticala lično nje ili njene porodice.

Kabinet Sotirovske je danas, na momenat, prekinuo takvu praksu, te odgovorio na pitanja vezana za ovakvu i ovoliku “ćutnju”, upućujući pritom kritike autorki ovog teksta.

 

Od početka maja 2021. godine, kada je taj kabinet “prestao da govori” sa Danasom, novinari iz dopisništva u Nišu uputili su oko devedeset pitanja na oficijelne mejlove ili telefone kabineta, gradonačelnice i njene službe informisanja.

 

Sotirovski je, osim odgovora na pitanja vezana za rešavanja dugova Grada za zemljište aerodroma Konstantin Veliki, Danasu odgovorila još u samo dva slučaja- negirala je umešanost ili propuste u slučaju dodele takozvanog gradskog socijalnog stana njenom zetu, kao i “sumnjive okolnosti” u vezi sa sobraćajnom nesrećom u kojoj je slupala službenu “škodu superb” kojom je sama upravljala.

 

Javnost je, međutim, ostala uskraćena za brojne odgovore od javnog interesa, od kontrole primene epidemioloških mera, preko komunalnih, socijalnih i političkih tema, do slučajeva potencijalnog revanšizma i korupcije.

 

Iz kabineta nam nije stigla čak ni protokolarna izjava o Nišvilu, za tradicionalni dodatak Danasa o tom festivalu, koji izlazi 11 godina, a koja se za prethodne gradonačelnike podrazumevala.

 

Sotirovski je, pak, za to vreme uredno gostovala i govorila na gradskim provladinim medijima.

 

Nije propustila da javno kritikuje “medije iza kojih stoji Dragan Đilas” i “strane ambasade”, ne želeći pritom da odgovori Danasu ni na pitanje na koje to medije misli.

 

Zbog “nipodaštavanja novinarske profesije” i “vređanja novinara nezavisnih medija” u tom periodu ju je “stigla” najava NUNS da će Sud časti odlučivati o njenom trajnom isključenju iz tog novinarskog udruženja, u kojem je inače zamrzla članstvo u decembru 2017, kada je Vlada postavila za načelnicu Nišavskog okruga.

 

Kabinet gradonačelnice: Nema stava da se nekim medijima ne odgovara na pitanja, novinarka ne dolazi na konferencije

 

U današnjem odgovoru koji je stigao sa mejla službe informisanja u kabinetu gradonačelnice, a na pitanja Danasa u vezi sa jednogodišnjim “igorisanjem” našeg lista, tvrdi se da su navodno “mnogi odgovori dati u izjavama medijima na terenu” i pre nego što smo mi postavili svoja pitanja.

 

Autorka ovog teksta se “optužuje” da navodno “ne dolazi” na konferencije i događaje Grada Niša, zbog čega nepoznati autor odgovora kaže da njeno “komentarisanje iz fotelje” smatra “neozbiljnim”.

 

“Ne postoji stav kabineta i gradonačelnice Niša da se nekim medijima ne odgovara na pitanja”, tvrde danas iz Službe informisanja u kabinetu gradonačelnice, odgovarajući na pitanja da li postoji „stav“ gradonačelnice i kabineta da se na upite Danasa ne odgovara, te koji su razlozi za njegovo donošenje i ko je od institucija, funkcionera i službenika „dužan“ da ga se pridržava- ukoliko stav postoji.

 

Ovakva pitanja su prosleđena nakon što su poslednjih meseci i pojedine gradske uprave, predsednici gradskih opština ili Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj počeli da uskraćuju odgovore Danasu, čak i na najobičnija kominalna pitanja, iako smo ih ranije dobijali.

 

UNS: Neshvatljivo je da nekadašnji novinar danas bude antinovinar

 

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović ocenjuje da ovakav ignorantski odnos niške gradonačelčnice prema Danasu predstavlja diskriminaciju, tim pre što ona ima normalnu komunikaciju sa nekim drugim medijima.

 

On kaže da su javni funkcioneri dužni da odgovaraju na pitanja od opšteg i javnog interesa a ne samo na ona koja se odnose na njih lično.

 

Mediji postavljaju pitanja u ime građana, koji biraju i finansiraju institucije i funkcionere, podseća on.

 

“Ovo (godina dana odbijanja gradonačelnice da odgovara na pitanja Danasa, izuzev u tri izuzetka, prim. aut.) predstavlja neku vrstu neslavnog rekorda, pogotovu što Sotirovski pamtimo kao dobru novinarku. Neshvatljivo je i potpuno zbunjujuće kako novinar može da bude antinovinar”, kaže Brajović za Danas.

 

NUNS: Javni funkcioneri imaju naređenje od Vođe da nekim medijima ne daju izjave

 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kaže da je postupak u vezi sa isključenjem Sotirovski iz udruženja zbog izuzetno lošeg odnosa prema medijima i nezavisnim novinarima “pred“ Sudom časti, a da će odluku doneti novi sastav  suda, čiji izbor predstoji.

 

“Ovakav odnos prema listu Danas predstavlja diskriminaciju medija od strane javne funkcionerke, koja je do sada pokazala da je samoreklamerka koja zapravo ne zna šta je javna funkcija. Da smo mi pravna država i uređeno demokratsko društvo, sama stranka kojoj pripada sklonila bi je sa te funkcije zbog njenog bahatog i bezobraznog odnosa prema medijima. To se naravno neće dogoditi jer ti javni funkcioneri imaju naređenje od svog Vođe da nekim medijima ne daju izjave. Neki od njih poštuju to naređenje, ali se ne svadjaju, ne kriminalizuju i ne denuncijraju novinare, dok neki drugi smatraju da i to treba da rade. Gradonačelnica Niša spada u Top 10 bestidnih i bahatih ‘šešeljevaca’”, kaže Bodrožić za Danas.

 

On dodaje da Sotirovski nije ni bila “novinarka u pravom kapacitetu” i da smo je “svi mi precenili, u oskudici profesionalnih i hrabrih novinara u RTS i sličnim medijima”.

 

„Zbog toga smo i na malu naznaku profesionalizma bili spremni da je podignemo u zvezde, da bi ona tek sada, kao javna funkcionerka, pokazala svoje pravo lice“, kaže on.

 

Odbor za ljudska prava Niš: I onda se čudimo što EU izvesti da nema pomaka u ljudskim pravima i medijskim slobodama

 

Dragan Đorđević, predsednik Odobra za ljudska prava u Nišu i član Saveta za štampu, smatra da je ovakvo ignorisanje jednog medija direktan pritisak na taj medij i njegove novinare, koji se onemogućavaju da se normalno bave po svojim poslom.

 

“Reč je o podeli medija na podobne i nelodobne, odnosno diskriminaciji koja je zakonom zabranjena. Na taj način se krši Zakon o javnom informisanju i medijima, kao i domaće i međunarodne norme o slobodi informisanja. Ignorisanje jednog medija predstavlja uskraćivanje prava građana na informisanje, pošto novinari pitanja postavljaju u ime javnosti i javnog interesa, a ne u svoje lično ime”, kaže Đorđević za Danas.

 

On dodaje da je ovakvo ponašanje gradonačelnice i nedopustivo i neshvatljivo.

 

“ I onda se pitamo zašto izveštaji Evropske unije i međunarodnih nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima i medijskim slobodama kažu da Srbija nazaduje ili nedovoljno napreduje. Džaba nama sve medijske strategije i zakoni kada se javni funkcioneri ovako ponašaju prema medijima i građanima”, kaže Đorđević.

 

Odgovori će stići samo na „kako treba pitanja“

Gradonačelnica Niša je, inače, prethodno krajnje selektivno komunicirala i sa portalom Južne vesti, koje su sredinom prošle godine objavile da joj njen kabinet, gradske institucije i funkcioneri uskraćuju odgovore „na više desetina pitanja i tema“.

 

Pojedini funkcioneri su im “objasnili” da im je “rečeno” da ne mogu davati izjave i razgovarati sa našim novinarima, pisale su Južne vesti.

 

Gradonačelnica Niša je krajem marta prošle godine, saopštila da je ustanovljena praksa da odgovore ubuduće neće dobijati mediji koji ih “zloupotrebljavaju, prenose pogrešno, izvlače iz konteksta”.

 

Ona je precizirala da odgovore neće dobijati pisani mediji i portali “koji komentarišu dobijene odgovore”, a da se zabrana ne odnosi na elektronske medije “gde se ono što izgovaramo čuje i ne može drugačije da se izmontira”. Nešto kasnije je poručila da će ona i njena PR služba odgovarati samo “ako se postavi pitanje koje je- kako treba pitanje”.

 

U svojoj zvaničnoj biografiji na veb sajtu Grada Niša ona, međutim, visoko vrednuje sopstveni 25- godišnji novinarski rad, a posebno segment bavljenja istraživačkim novinarstvom, koje po definiciji preispituje zvanične odgovore i nadležnima ne postavlja “kako treba” pitanja.

 

U biografiji je navela da je tri puta bila nominovana za nagradu NUNS-a za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“, kao i da je “medijski trener po certifikatu NUNS-a”.

 

Dodala je da je i laureatkinja nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“, koju dodeljuju Večernje novosti.

 

Gradonačelnica ne odgovara na stranačka pitanja, osim stalno na svojoj oficijelnoj FB stranici

 

“Molimo Vas, kao što smo činili i ranije, da kabinetu ne postavljate pitanja koja se tiču stranačkog rada ili rada stranačkih funkcionera. Na takva pitanja ne odgovaramo”, navedeno je u današnjem odgovoru iz kabineta gradonačelnice Niša, koju smo između ostalog pitali “da li je tačno da je ona, na pojedinim organima Srpske napredne stranke, čija je funkcionerka, kritikovala pojedine pripadnike stranke zbog toga što su davali izjave Danasu”.

 

Danas je ovakvu informaciju dobio iz nezvaničnih izvora bliskih niškoj SNS.

 

Sotirovski se, inače, na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici predstavlja kao gradonačelnica Niša i članica Predsedništva SNS-a.

 

Osim informacija o aktivnostima koje ima kao javna funkcionerka, ona na stranici objavljuje i aktivnosti SNS, bilo svoje, niške ili predsednika stranke Aleksandra Vučića.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Tagovi

Povezani tekstovi