Netanjahu optužio Njujork tajms za „demonizaciju Izraela“

ny-times_660x330

Lider konzervativnog Likuda Benjamin Netanjahu optužio je Njujork tajms za „decenijsku demonizaciju Izraela“, pošto je u vikend izdanju taj list upozorio da će očekivana nova Netanjahuova čvrstorukaška vlada biti opasnost za demokratiju u toj zemlji.

 

U kratkoj poruci na Tviteru Netanjahu je sinoć objavio da je Njujork tajms godinama objavljivao članke o Holokaustu na poslednjim stranama, a da je sada „sramotno pozvao na podrivanje izabrane dolazeće vlade“.

 

U uvodniku Njujork tajmsa (NJT), „Ideal demokratije jevrejske države je ugrožen“, se ocenjuje da, iako je Netanjahu odneo fer pobedu na izborima, dalekosežna moć koju nudi svojim ultradesnim i ultraortodoksnim partnerima predstavlja stvarnu pretnju demokratskim vrednostima.

 

„Dok NJT nastavlja da delegitimizuje jedinu istinsku demokratiju na Bliskom istoku i najboljeg prijatelja Amerike u regionu ja ću nastaviti da ignorišem njegov loše utemeljen savet i umesto toga se usredsrediti na izgradnju snažnije i prosperitetnije zemlje, jačanje veza s Amerikom, širenje mira sa našim susedima i osuguranje budućnosti za jednu jedinu jevrejsku državu“, napisao je Netanjahu.

 

U uvodniku je upravni odbor Njujork tajmsa naveo da je „snažni pristalica Izraela“ i rešenja izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države i da će to i dalje biti, ali da je Netanjahuova dolazeća vlada „ozbiljna pretnja za budućnost Izraela-njegov pravac, bezbednost i čak ideju o jevrejskoj domovini“.

 

Uz to je komentar se da nova vlada „označava kvalitativni i alarmirajući prekid sa svim drugim vladama za 75 godina postojanja Izraela“ i odbacuje procena da pobeda daje Netanjahuovom bloku, sa 64 prema 56 poslaničkih mesta, mandat za koncesije ultrareligioznim i ultranacionalističkim partijama.

 

Ocenjuje se, takođe, da pozicije nove vlade mogu da onemoguće „vojno i politički“ rešenje po modelu dve države i poziva administracija SAD da učini sve što može da izrazi podršku društvu u kojem vladaju ista prava i vladavina prava.

 

„To bi bio akt prijateljstva u skladu sa dubokim vezama između dve nacije“, zaključuje se u uvodniku.

 

Njujork tajms posebno upozorava na Netanjahuove partnere, pre sveg ultradesničara Itamara Ben-Gvira i piše da su ultradikalne i ultradesne partije pozvale, pored ostalog, na širenje i legitimizaciju jevrejskih naselja.

 

Kako je navedeno, time će se onemogućiti stvaranje nezavisne Palestine na Zapadnoj obali, izmenu statusa kvo na svetilištu Brdu hrama u Jerusalimu, zbog čega može da izbije novo nasilje i podrivanje ovlašćenja Vrhovnog suda Izraela kako bi se omogućilo da parlament (Kneset) radi šta god hoće.

 

Svi ti potezi označeni su kao problematični i uvodniku piše da bi američki lideri trebalo to da kažu.

Tagovi

Povezani tekstovi