Neusaglašeni pozivi medijima

„Želim da naglasim nekoliko činjenica u vezi sa tretmanom novinara, pa i izveštača `Politike` Aleksandre Petrović, prilikom posete ministra pravde Zorana Stojkovića i članova Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije Okružnom zatvoru u Beogradu“, navodi u svom pismu Vesna Dabić.

„Informativna služba Skupštine Srbije je, u utorak, 30. avgusta 2005. godine, dan pred posetu Okružnom zatvoru u Beogradu, poslala obaveštenje medijima, u kojem se navodi da je obilazak Okružnog zatvora zakazan za 12.00 časova. Istog dana, iz Ministarstva pravde Srbije je medijima poslat poziv da u Okružni zatvor dođu samo na konferenciju za novinare, u 13.30 časova.

Neki novinari su došli u 12.00, a neki u 13.30 časova. Zbog posebnih mera bezbednosti u Okružnom zatvoru, nije bilo moguće obezbediti prostoriju u kojoj bi novinari koji su došli ranije, mogli sačekati početak konferencije. S najboljom namerom im je omogućeno da u zgradu zatvora uđu i pre početka konferencije, koja je kasnila desetak minuta. U salu za konferenciju nisu mogli da uđu pre učesnika, jer su zaista, članovi Odbora tu ostavili sve stvari pre obilaska zatvora. Ja sam se svim novinarima odmah i izvinila zbog nesporazuma i neusaglašenih poziva medijima, koji je nastao na relaciji između Skupštine Srbije i Ministarstva pravde i zahvalila na razumevanju i strpljenju i to ponovila pred početak konferencije za novinare.

Nažalost, ovakve i slične situacije se dešavaju i nemoguće ih je izbeći, ali to nije razlog da takve slučajeve vaš novinar iskoristi za nekorektne tekstove protiv bilo kog pojedinca iz državnih institucija, a ni da lično stane u odbranu novinara i novinarske profesije onda kada ih niko ne napada, već im se izvinjava i očekuje razumevanje.

S novinarima `Politike`, kao i svih ostalih medija, Ministarstvo pravde Republike Srbije i ja lično imamo veoma korektnu saradnju i nadam se da ovaj slučaj neće takvu praksu promeniti. Naglašavam da je uvek dobrodošla svaka sugestija, koja bi tu saradnju poboljšala i unapredila“, kaže se u dopisu koji je Vesna Dabić uputila našoj redakciji.

Tagovi

Povezani tekstovi