Nezavisni mediji pod sve jačim udarima

U vreme dok on čita tvitove na Pinku i Hepi televiziji, novinari nezavisnih medija dobijaju pretnje na koje tužilaštva ne reaguju. Novinarska udruženja NUNS i NDNV smatraju da je aktuelna vlast neposredno odgovorna za atmosferu mržnje i straha, iz koje proizilaze otvorene pretnje novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao.

Gotovo istovremeno na udaru su se našle kolege sa N1 i Južnih vesti, kojima se preti bombama, paljenjem redakcije, gaženjem na putu… ali ažurnosti nadležnih istražnih organa nema, dok su u drugim, potpuno bezazlenim slučajevima pokazivali da itekako mogu da obavljaju svoj posao, ukoliko za tim imaju volje. Dok su nosioci improvizovanih „vešala“ u rukama policije, MUP i tužilaštvo još istražuju ko je poslao pismo redakciji N1 u kojem se preti da će nastradati novinari, njihove porodice, a zgrada televizija biti dignuta u vazduh.

„Te pretnje su prijavljene i policiji, a osim njih, zbog aludiranja političara na vlasti da je N1 priznala Kosovo, kroz komentare na društvenim mrežama, naša televizija i novinari označeni su kao izdajnici i antisrbi“, naveli su na N1.

„Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. I zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama“, navodi se u pismu N1.

Pošiljalac se potpisao kao Beogradski veterani ratova 1999, međutim, predsednik tog udruženja Željko Vukelić negirao je da veterani stoje iza pisma, čak navodeći da je N1 jedina objektivna televizija koju gleda.

Tragičan je i primer zamenika glavnog i odgovornog urednika Južnih vesti Aleksandra Stankova, čiju prijavu je tužilaštvo odbacilo, smatrajući da poruka novinarima koju je čitalac uputio na Fejsbuku da paze kako prelaze ulicu, da ne bi bilo tras, tras, bum – kritički stav, a ne ozbiljna pretnja.

NUNS i NDNV izrazili su duboko nezadovoljstvo i zabrinutost zbog odluka Osnovnog i Višeg tužilaštva u Nišu da odbace prijavu protiv lica koje je pretilo novinarima informativnog portala Južne vesti. Novinarska udruženja se izrazila podršku redakciji televizije N1, zahtevajući od istražnih i pravosudnih organa da hitno preduzmu najozbiljniju istragu i odgovarajuće kaznene mere protiv autora pretnje smrću novinarima N1.

Ministarstvo informisanja osudilo pretnje

– Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije osuđuje pretnje upućene novinarima N1 televizije i njihovim porodicama, kao i pretnju da će zgrada ove televizije biti dignuta u vazduh. Ovim putem pozivamo nadležne državne organe da reaguju i da pronađu lica koja bi na ovaj način da dele „pravdu“ – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Opozicija osudila spot SNS-a

– Više opozicionih pokreta i stranaka osudilo je spot u kom kako se navodi, „vlast vređa građane koji protestuju“ i „etiketira lidere Saveza za Srbiju, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića“. „Najoštrije osuđujemo nastavak kampanje u kojoj se vlast razračunava sa neistomišljenicima, kao i sva slična etiketiranja koja u prorežimskim medijima trpe svi oni koji su protivnici ove sumanute vlasti. Verbalna agresija i etiketiranje od strane aktuelnog režima neminovno vode u fizičku agresiju čije su žrtve Oliver Ivanović, Borko Stefanović i mnogi drugi i tome se već jednom mora stati na kraj“, navele su u saopštenju opozicione stranke i pokreti. Saopštenje su potpisali Savez za Srbiju, DSS, Ne davimo Beograd, PSG, Nova stranka, Građanska platforma, SDS, Stranka moderne Srbije i Samostalni poslanici.

Tagovi

Povezani tekstovi