Ни мање ни више од закона

Поводом јучерашњег окупљања неколико десетина акционара из Удружења малих акционара Политике а.д. руководство Политике а.д. саопштава да ни убудуће нема намеру да подлегне притиску овог удружења грађана – акционара, пре свега пензионера Политике а.д. и власника бесплатних акција. Сама чињеница да на овом скупу није било запослених у нашој компанији указује на чињеницу да постоји двојност интереса – значајно преовлађујућих акционара који су заинтересовани за развој Политике а.д., повећање производње и прихода – и малог процента акционара који су заинтересовани да своје акције, добијене у другој половини прошле деценије, што пре уновче. Реч је углавном о личностима које су у претходној деценији, када је Политика доживљавала тежак пословни пад, мирно стицали доходак.

Управо се то види из њихових нејасних формулација и захтева, од којих ниједан није конкретан и образложен. Политика а.д. тренутно има 6.366 малих акционара који располажу са 2.023.697 акција. С тим се не може играти на улици нити је потребно да се за високе хонораре ангажују „бунтовни” адвокати чије деловање не води решењу, већ сталним одуговлачењима.

Руководство Политике а.д. не намерава, нити то може, да било које одлуке доноси мимо закона, ни више ни мање од законских норми. Цео поступак веома сложеног спровођења акционарства у Политици а.д. је у току, у надлежним државним институцијама. О томе руководство редовно обавештава све запослене и све акционаре. Последња обимна информација о томе објављена је у интерном листу „Политика за нас” 19. маја.

Основни проблем акционарства у Политици а.д. које је настајало у другој половини прошле деценије јесте прихватање основног модела који се у садашњим условима не може примењивати. Сви су акционари подељени у три трећине: запослени и бивши запослени у једној, привреда у другој, држава у трећој – без права да власници акција из једне купују акције из друге групе. Појединачна вредност емитованих акција била је 330 динара за запослене и оне који акције купују, односно 600 динара за имаоце бесплатних акција, које су претежно дељене припадницима тадашње војске и милиције.

Јасно је да државни органи, на наш предлог, треба да донесу веома компликоване одлуке о хомогенизацији права акционара и вредности акција. Не може се изаћи на тржиште са различитим правима акционара и различитим вредностима акција. Тај посао је у току.

Такозвани мали акционари у структури акција Политике а.д. имају, на дан 31. децембра 2004. године 33,54 одсто акција. Њих, пре свега, заступа Центар за акције, као и три удружења грађана, од којих једно, Удружење малих акционара Политике а.д., у јавности настоји да створи утисак да заступа све мале акционаре, а не само неколико процената. Ово удружење више од годину дана покушава да разним „захтевима”, претњама и судским тужбама омета пословање компаније Политика а.д.

Политика а.д. се у њиховим неумереним и недокументованим саопштењима проглашава „недељивом целином”, иако је њена организација у последњих четврт века неколико пута мењана. Јавности се лансира небулозан податак да се из Политике издваја продајна мрежа која доноси 75 одсто прихода, иако је свима у Политици а.д. јасно да је такозвана продајна мрежа још у прошлој деценији приватизована у самосталне трговинске радње и да годинама представља велики пословни терет и највећег губиташа у компанији. Лансира се идеја (и тужба суду) о раскиду уговора између Политике а.д. и ВАЦ-а који је до сада у развој Политике а.д. уложио директно, без вредновања ноу хау, око 25 милиона евра.

У име које пословне политике Политике а.д. и пословне политике државе уопште?

Све се то догађа у кључној и, по свему судећи, повољној години за пословање Политике а.д. – која је успела да у потпуности промени технички и технолошки процес и своју штампарију поново оспособи, улажући у њу око 15 милиона евра, тако да је од почетка године најмодернија и најопремљенија у овом делу Европе. Све је то довело до повећања производње и прихода Политике а.д. што је, ваљда сваком јасно, предуслов за стабилизацију и повећање вредности акција.

Мирко Ђекић,
генерални директор

Tagovi

Povezani tekstovi