Nije održano suđenje zbog poternica za novinarkom i građanima u Šapcu: Strepnja i dalje ostaje

Izvor: Media centar
Izvor: Media centar

Optuženi za lepljenje poternica sa fotografijama novinarke Isidore Kovačević, te Aleksandra Mijailovića i Veljka Anđelića nije se pojavio pred sudom. Urednica Podrinskih smatra da su organizatori ovih pretnji zaštićeni, te da zato ostaje strepnja za to šta se još može desiti samo zato što radi svoj posao

 

 

U Osnovnom sudu u Šapcu, danas je trebalo da se održi suđenje zbog lepljenja „poternica” po Šapcu na kojima su se sa fotografijama i porukom „Traži se” i „Medijski pokrovitelj batinaša” našli glavna i odgovorna urednica „Podrinskih” Isidora Kovačević, kao i još dva građanina Šapca Aleksandar Mijailović i Veljko Anđelić.

 

Na ročištu se pojavilo troje oštećenih, ali ne i jedini okrivljeni Milan Filipović, koji se tereti za krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Zbog toga je sutkinja Tatjana Ilić konstatovala da suđenje ne može da se održi.

 

Sutkinja je istovremeno izrazila čuđenje načinom na koji je policija obavestila sud o postupku uručenja poziva okrivljenom. Naime, policija je sudu vratila dostavnicu na kojoj je potpisan samo dostavljač, ali ne i primalac poziva, uz napomenu da okrivljeni nije zatečen na adresi, te da mu je poziv ostavljen pribijen uz vrata, ali da je poziv uredno primljen (?).

 

Sutkinja je nakon toga konstatovala u zapisnik da okrivljeni nije uredno pozvan, uz obrazloženje da dostavnica nije potpisana, kao i da je izostao izveštaj policije o razlozima neuručenja poziva okrivljenom.

 

Dodatno zbunjuje i to što su nakon toga oštećeni izjavili da imaju nezvanična saznanja da se okrivljeni nalazi u zatvoru zbog izdržavanja kazne za neko drugo krivično delo, pa se postavlja pitanje kako policija nije imala takva saznanja, ukoliko su tačna, i zašto nije obavestila sud o tome.

Kako godine odmiču, čini mi se da se slučaj zataškava

 

Glavna i odgovorna urednica „Podrinskih” Isidora Kovačević nije krila razočarenje načinom na koji MUP i pravosuđe vode ovaj postupak.

Isidora Kovačević: Ugrožena mi je bezbednost pošto sam objavila ko je bagerista i ko je čekićem tukao građane

 

 

„Iako sam očekivala da se okrivljeni neće pojaviti na glavnom pretresu, svih ovih meseci od prijema poziva sam se nadala da će prvo suđenje proći drugačije. Skoro dve godine javno molim nadležne da samo rade svoj posao, ali očigledno to nije moguće u Srbiji. Često se, od tog 17. decembra 2021. godine, kada su poternice osvanule na svakoj banderi, drvetu, u zgradama, na automobilima u Šapcu, pitam da li su pripadnici MUP-a neprofesionalni, ne umeju da rade svoj posao, ne žele i/ili su lenji bez obzira na težinu slučaja i ugrožavanje bezbednosti, ali kako postupak, meseci i godine odmiču, sve mi se čini da se ovaj slučaj zataškava i da zapravo nekoga štite”, kaže Isidora Kovačević.

 

Ona ističe kako je neverovatno da u malom gradu, kao što je Šabac, policijski službenici za dve godine od ugrožavanja bezbednosti maloletnika (u to vreme), advokata i novinarke nisu uspeli da reše slučaj.

 

„Tokom ovog perioda pronađeno je samo jedno lice koje je lepilo poternice za nama po gradu, ali ne i ostali koji su lepili, nalogodavci i koordinatori ove akcije, kao ni štamparija.”

 

Ona navodi da ovakva slaba reakcija i nereagovanje nadležnih institucija samo daju ,„zeleno svetlo” da se otvori „lov” na sve one koji drugačije misle od vladajuće strukture, ali i na sve one koji javno iznose činjenice o radu, ali i nepočinstvu funkcionera vlasti.

 

„Ovakvo ophođenje prema ovom slučaju od strane nadležnih zapravo budi dodatan strah, jer smo sve svesniji da smo prepušteni sami sebi i da nema ko da štiti naša Ustavom zagarantovana prava”, zabrinuta je urednica „Podrinskih”.

 

Dve godine života u strahu i neizvesnosti

 

 

„Meni ostaje da i dalje vodim računa kuda i kako i sa kim se krećem, kako razgovaram telefonom, da ne objavljujem nigde javno, ni ja ni moja porodica i prijatelji, gde sam, gde idem, niti sa kim sam. Jedino tako mogu da sačuvam zdravlje i živote sebe i ljudi oko sebe u ovom vremenu kada nadležni ne rade svoj posao i ne brinu o nama. S obzirom na to da se stišala i medijska i javna podrška u ovom slučaju, ostaje strepnja šta se to sledeće može desiti zato što samo radim svoj posao, a policija i sud ne reaguju na pretnje”, zaključuje Isidora Kovačević.

 

Podsećamo, nakon protesta na Šabačkom mostu protiv Rio Tinta u decembru 2021. godine, kada su batinaši i deo aktivista SNS, tukli građane drvenim palicama i čekićima, po čitavom Šapcu su osvanule polepljene „poternice” sa slikom novinarke Isidore Kovačević i dvojice građana na kojima je pisalo „Traži se” i „Medijski pokrovitelj batinaša”.

 

Policija je zbog lepljenja „poternica” procesuirala samo Milana Filipovića, iako je to moralo raditi više ljudi, jer jedan čovek ne može fizički polepiti toliki broj plakata.

 

Tužilaštvo je protiv njega podnelo krivičnu prijavu zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti.

 

Sledeće ročište za glavni pretres je zakazano za 16. oktobar.

Tagovi

Povezani tekstovi