Nikad izvini

Govorilo se i o novoj zaveri Zapada koji putem teletabisa hoće da otupi pametnu srpsku dečicu, a neki roditelji su pokazali i koliki su fašisti kada su tražili da se u uglu ekrana naglasi da su teletabisi namenjeni „za retardiranu decu“, a ne za njihovu „pametnu“.
U vreme teletabisa internet forum RTS ličio je nekada kultnu rubriku Politike „Odjeci i reagovanja“ (u žargonu zvana „krici i jauci“). O ovim nadrealnim bićima rečeno je više ružnog nego o Hrvatima i Slovencima u ono vreme. Nerazumevanja je bilo i „s onu stranu Drine“. Čule su se glasine da su čak dva četvorogodišnja dečaka inspirisana teletabisima, u Mrkonjić Gradu skočila u bunar naočigled svojih roditelja. „Još uvek mi je pred očima ostala slika mojih blizanaca kako mi sa ivice bunara mašu i viču „pa – pa“, mogla se pročitati tada u žutoj štampi izjava anonimnog oca. Verovatno izmišljenog za potrebe anti – teletabis kampanje. Naravno, u priču su ubačene i sekte, a Tinki – Vinki, ružičasti i najveći teletabis odmah je proglašen za „pedera“, jer eto nosi žensku torbicu. A, u stvari, radilo se samo o genijalnoj Bi-Bi-Sijevoj seriji namenjenoj deci uzrasta do dve godine.
I čemu cela ova priča? Pa, da se zapitamo kakve li posledice „Nikad izvini“ (TV Pink) može da ostavi na taj uzrast, jer ako deca gledaju „Grand“, verovatno su zapazili i lutke? Mogu li lutkasti srpski političari biti emocionalna podrška deci kao teletabisi? Hoće li deca umesto „pa – pa“ govoriti „eto“ (Vuk Drašković)? I da li će deca ipak da naslute genitalno – logični niz reči zbog koga je Velja Ilić pod permanentnom „cenzurom“, makar u smislu pitalice: „Izašao zeka iz rupe da te štipne za…?“ Kakva žena sutra može biti klinka koja bi se u detinjstvu igrala sa Koštuničinom travestiranom lutkicom: češljala je i tepala joj. Ili, da li bi neko dete sa Vukovom lutkicom leglo u krevet, kao mi nekad sa Šiljom. Deca, kako kažu autori teletabisa, žive u istom svetu, ali im je percepcija drugačija. Oslobodimo se zato, za trenutak, puke parodije i budimo pedagoški inventivni: Neka im Vuk recituje: „Eci – peci – pec…“ , neka ih Labus uči tablicu množenja, a Koštunica upozori da će sutra „dobrovoljno“ otići u zatvor ako budu nevaljali… Pored TV igrokaza i radionica možda čak treba praviti i lutkarske predstave po obdaništima. A, i roditelji će ove igračke bolje razumeti od previše intelektualiziranih teletabisa. Sa decom mogu da se igraju „skupštine“. Možda neko na poklon dobije i plišanog Tomu Nikolića.

Tagovi

Povezani tekstovi