Nikola Petrović – KRIK: Odbačen zahtev za proširenje optužnice, kojih 25 pitanja muče Petrovića

Dizajn bez naslova - 2023-04-26T161712.036

Sudija Dragan Nešić odbacio je danas zahtev advokata biznismena Nikole Petrovića Srđana Radovanovića da proširi optužnički akt protiv novinarki KRIK-a Dragane Pećo i Vesne Radojević, usled nedostatka novih činjenica.

 

 

Petrovićev advokat je to zahtevao nakon što je na suđenju čuo 25 pitanja koje su Pećo i Radojević poslale Petroviću, pre objavljivanja spornog teksta, pravdajući time da se ne seća da ih je dobio i da je to novi momenat u procesu suđenja. Odbrana je navela da ima odgovor na ovaj mejl advokata Radovanovića i da samim tim nema novih činjenica.

 

Na pitanje sudije Nešića Petroviću da li hoće da se izjasni  da li je znao za pitanja, uz konstataciju da ne sme da da lažni iskaz, Petrović je rekao da nije saglasan da odgovora.

 

„Odgovaraću kada dođe red na mene“, rekao je Petrović.

 

Odgovrajajući na pitanja advokata Nikole Petrovića Dragana Pećo je navela da je tekst pisala zato što je Petrović bio javni funkcioner – direktor „Elektromreže Srbija“, a da je ujedno sklapao tajne poslove preko of – šor kompanije u Luksemburbu. Petrović je, ujedno, i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

Ona je navela da su podatke iz teksta ona i koleginica Radojević sakupile iz dostupnih međunarodnih poslovnih registara, kao i registra civilnog vazduhoplovstva u Srbiji. Pećo je ponovila više puta da je Petrovića kontaktirala pre objavljivanja teksta.Advokat Radovanović je pokušavao da ukaže da ne vidi svrhu pisanja teksta, kao ni šta je on otkrio. Prema njegovim rečima Nikola Petrović nije važna ličnost i nema razloga za pisanje teksta.

 

„Šta je sumnjivo bilo da bi se pisao tekst?“, pitao je advokat Radovanović.

 

„Zašto sam ja javna ličnost“, uskočio je u jednom momentu u pitanje vidno nervozni Petrović.

 

Pećo je ponovila da je Petrović javna ličnost samim tim što je bio direktor „Elektromreže“, i da je evidentno da je tajno ušao u poslove u Srbiji, preko of šor kompanije u Luksemburgu, u Srbiju, i to u poslove solarne energije. Pećo je navela da je na toj funkciji mogao da zna planove države Srbije da iz budžeta u narednom periodu finansira poslovanje u oblasti solarne energije i obnovljivih izvora.

 

Nikola Petrović je do sada više puta tužio KRIK, a brojne međunarodne organizacije ocenile su ih kao SLAPP tužbe (strateške tužbe protiv učešća javnosti). Advokat Radovanović je najavio da će sada, pošto je odbijen zahtev za proširenje istrage,  podneti novu privatnu tužbu.

 

Na insistiranje Petrovićevog advokata Dragana Pećo je isčitala 25 pitanja koja je uputila Nikoli Petroviću.

 

 

Pitanja:

 

 1. Zašto je Petrović izabarao Luksemburg kao zemlju gde će da registruje of – šor kompaniju
 2. Direktori su mu stranci. Kako je došao u kontakt sa njima
 3. Svi ti direktori su ujedno i direktori u kompaniji Stanka Subotića. Da li ga je Subotić savetovao da u Luksemburgu osnuje kompaniju?
 4. Kada je odlučio da kupi firmu AIR POSH od Subotića?
 5. Navedeno je u registrima da ju je platio 100 000 evra. Koliko ju je zaista platio?
 6. Kako je upoznao Stanka Subotića i kako bi opisao njihov poslovni odnos?
 7. Osim poslovne saradnje u kojim poljima su još sarađivali
 8. Da li mu firma u vlasništvu ima avion ili više njioh i koliko ih je platio?
 9. Da li se bavi komercijalnim prevozom putnika?
 10. Da li neko od državnih funkcionera koristi usluge njegove firme?
 11. U registru je navedeno da ima u vlasništvu avion cesna 550 YU -SXX. Da li je ovaj avion u vlasništvu AIR POSH-a. Ako nije ko je vlasnik?
 12. Isti avion imao je nekada oznaku SEX i nalazio se u floti kompanije AIR PINK . Objasnite kako vaša kompanija koristi ovaj avion?
 13. Kakva je Vaša saradnja sa kompanijom AIR PINK s obzirom da ste njihovog pilota postavili za direktora Vaše kompanije?
 14. Nakon što ste kupili AIR POSH firma je ostala na istoj adresi kao i Subotićeva firma POSH propertise. Zašto sedište ostaje na adresi Subotićeve nekretnije?
 15. Kako je došlo d apostanete suvlasnik firme Krasius doo i koja je svrha kompanije
 16. Od kada poznajete Igora Krasića i kada ste se odlučili d apreuzmete ovu kompaniju?
 17. Vaša firma je registrovana i za uvoz lekova. Od kad interesovanje za taj biznis?
 18. Krasius je dobio dozvolu za uvoz kubanskog leka Limaxer neposredno pošto ste postali većinski vlasnik. Koliko je plaćen lek i da li je uvezen u Srbiju?
 19. Zašto ste kupili firmu Store energy. Koliko ste tačno platili udeo u kompaniji?
 20. Od kada poznajete druge suvlasnike firme i kada ste dogovorili preuzimanje firme?
 21. Kako je došlo do saradnje sa D.K. saradnikom Stanka Subotića, kome ste dali punomoćje za kupovinu Store energy
 22. Da li planira da se bavi poslovima solarne energije u Srbiji
 23. Da li radi na nekim projektima i kojim sa državom Srbijom
 24. Da li ste upoznati sa planovima države Srbije o ulaganju u ovu oblast
 25. BIRN je objavio Vaše slike sa Zvonkom Veselinovićem. Od lklada ga poznajete i kakav je Vaš odnos. Kakve su Vaše poslovne veze?

Tagovi

Povezani tekstovi