Nikola Petrović ponovo “izbegao” suđenje u postupku protiv novinarke Dragane Pećo

Foto: MC
Foto: MC

Biznismen Nikola Petrović ponovo se nije pojavio na suđenju u postupku protiv Dragane Pećo i Vesne Radojević, novinarke „Krika“. Petrovićev advokat je dostavio nalog da se Petrović nije pojavio zbog neodložnog poslovnog putovanja.

Zbog promene sudije u postupku novi sudija Dragan Nešić je naveo da će postupak početi ispočetka uvodnim izlaganjima, bez saslušanja, i zakazao sledeće ročište za 23.decembar. Advokat odbrane Kruna Savović zatražila je da se tada pročitaju zapisnici, kako bi se ubrzo proces.

 

“ Slučaj traje malo preko godinu dana. Ne brinite neće zastareti “, naveo je sudija Nešić, kome je zasmetao broj novinara koji su pratili suđenje i dodao da će ubuduće moći da ih bude samo troje.

 

Suđenju su prisustvovali i predstavnici Reportera bez granice, kako su naveli, “u znak podrške i u okviru misije za slobodu medija u Srbiji”. Oni su pozvali Srbiju da implementira mere protiv SLAPP tužbi koje preporučuje Evropska unija.

 

Inače, Petrović se samo jednom pojavio na ročištu u ovom procesu tako da smo imali situaciju da su Pećo i Radojević iznele svoju odbranu a da Petrović nije naveo šta im zamera.

 

Petrovićevi advokati traže od suda da Pećo osude na dva meseca zatvora zato što su u tekstu „korišćeni njegovi lični podaci“. Za Vesnu Radojević traže mesec dana zatvora.

 

Reporteri bez granica, koji prate ovo suđenje, pozvali su Srbiju da implementira mere protiv SLAPP tužbi koje preporučuje Evropska unija.

 

Nikola Petrović je po drugi put je tužio novinarku Draganu Pećo i njen slučaj je postao simbol SLAPP ( strateške tužbe protiv učešća javnosti) tužbi iz Srbije. Aktuelnu tužbu je Petrović podneo zbog teksta u kome je otkriveno da je bio vlasnik ofšor firme u Luksemburgu, preko koje je ušao u različite poslove u Srbiji. Preko ove firme je Petrović ušao u poslovni odnos sa kontroverznim biznismenom Stankom Subotićem, od koja je kupio avio kompaniju po sniženoj ceni.

 

Tagovi

Povezani tekstovi