Nikša Stipčević tužio RRA

Akademik Nikša Stipčević podneo je juče Vrhovnom sudu Srbije tužbu protiv Republičke radiodifuzne agencije (RRA) tražeći da se, kao nezakonit, poništi javni poziv za popunjavanje mesta u Upravnom odboru Radio-televizije Srbije.
Stipčević, koji je i predsednik Upravnog odbora javnog servisa, tužbu je podneo zbog poziva za predlaganje kandidata za članove tog tela koji je potpisao predsednik Saveta RRA Nenad Cekić a koji je 3. jula objavljen u dnevnom listu „Politika”.
U tužbi koja je dostavljena medijima navodi se da je slanje na oglašavanje javnog poziva izvršeno suprotno Zakonu o radiodifuziji i Statutu RRA zbog čega se od Vrhovnog suda traži da poziv poništi kao nezakonit i obaveže RRA da u javnim glasilima na isti način objavi svoju odluku o ništavosti javnog poziva. Dodaje se da poziv ne može biti upućen i objavljen bez prethodno donete odluke Saveta RRA koji je telo zaduženo da, većinom glasova članova, na sednicama donosi sve odluke o pitanjima iz nadležnosti agencije.
Zakonom o radiodifuziji propisano je da članove Upravnog odbora javnog servisa imenuje i razrešava RRA, a procedura je propisana Statutom agencije i predviđa da najmanje 15 dana pre pokretanja inicijative za izbor članova Upravnog odbora, Savet uputi javni poziv svim zainteresovanim organizacijama, ustanovama i građanima da predlože kandidate za članove upravnih odbora radiodifuznih ustanova.
Stipčević je istakao da iz Zakona o radiodifuziji i Statuta RRA nedvosmisleno proizlazi da se pre upućivanja na oglašavanje javnog poziva mora doneti odluka na sednici Saveta agencije, bez obzira na to kako je i gde ona održana, kao kolektivnog organa odlučivanja. „Ne može niko u ime Saveta kao pojedinac, da ovaj javni poziv uputi preko javnih glasila, odnosno takav javni poziv ne može biti upućen a da o tome prethodno nisu odlučivali, glasali i doneli odluku potrebnom većinom članovi Saveta”, navodi Stipčević dodajući da bi u suprotnom to značilo da pojedinac pokreće postupak razrešenja i izbor novih članova UO RTS-a.


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi