Nova pretnja za korisnike Windowsa: Malver ThirdEye krade osetljive informacije sa zaraženih uređaja

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Istraživači pretnji iz kompanije Fortinet primetili su novi malver koji su nazvali ThirdEye i za koji kažu da je dizajniran za krađu različitih informacija sa zaraženih Windows sistema.

 

Malver je pronađen u zip fajlu sa ruskim nazivom „Табель учета рабочего времени.zip“, koji sadrži dva fajla sa esktenzijom .exe. Jedan od fajlova takođe ima ruski naziv – „CMK Правила оформления больничных листов.pdf.exe“.

 

Kako dolazi do infekcije za sada nije poznato, ali najverovatnije je reč o fišingu.

 

Prvi uzorak malvera ThirdEye postavljen je na VirusTotal 4. aprila ove godine.

 

Malver je dizajniran za prikupljanje sistemskih informacija sa kompromitovanih uređaja. To uključuje informacije o BIOS-u i hardveru, fajlove i foldere, pokrenute procese i informacije o mreži.

 

Ovaj malver se ne smatra sofisticiranim ali se informacije koje on prikuplja sa zaraženih uređaja mogu iskoristiti kao odskočna daska za buduće napade, rekli su istraživači.

 

Prikupljene informacije malver šalje na servere za komandu i kontolu (C2).

 

Analiza uzoraka je pokazala da je najstarija varijanta malvera, otkrivena u aprilu 2023., prikupila relativno ograničene informacije u poređenju sa novijim uzorcima. To ukazuje na to da je malver evoluirao i da sada ima dodatne mogućnosti za prikupljanje podataka.

 

Iako ne postoje konkretni dokazi da se ThirdEye koristi u napadima, oprez je neophodan jer je malver dizajniran za prikupljanje informacija koje su dragocene za razumevanje i odabir potencijalnih meta, kažu istraživači. Očigledno je da oni koji stoje iza malvera ulažu napore da ga poboljšaju, tako da noviji uzorci prikupljaju više informacija o sistemu u poređenju sa starijim varijantama.

Tagovi

Povezani tekstovi