Nova provera primene zakona o pristupu informacijama

Pitanja su poslata najvišim državnim organima, koji nisu odgovorili na zahteve iz prvog kruga istraživanja u decembru prošle godine – vladi, skupštini, Ustavnom i Vrhovnom sudu, ministarstvima, posebnim organizacijama i javnim preduzećima, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Transparentnosti.


Novim krugom istraživanja obuhvaćeni su i najviši državni organi kojima pitanja nisu slata u prvom krugu, kao što su predsednik Srbije, Republičko javno tužilaštvo i privredni sudovi. Takođe, pitanja su poslata i organima svih 168 opština u Srbiji.


U prvom krugu tog istraživanja Transparentnost je dobila odgovore na postavljena pitanja od svake sedme institucije kojoj se obratila, a nije iskoristila pravo žalbe povereniku za javne informacije Rodoljubu Šabiću, jer još nisu stvoreni uslovi za njegov rad.


Direktor Transparentnosti Vladimir Goati rekao je da je bilo i ideja da ta organziacija ponudi Šabiću prostorije po isteku njenog radnog vremena, ali je izrazio nadu da neće biti potrebe za takvom krajnjom merom i da će nadležni omogućiti povereniku da obavlja posao, koji je izuzetno važan u borbi protiv korupcije.


U novom krugu ispitivanja primene zakona Transparentnost je zatražila da nadležni, između ostalog, odgovore da li su određena lica za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama, da li su počela da obavljaju taj posao, da li su obučena za primenu zakona, kao i da li su procenjena sredstva potrebna za primenu zakona.


Takođe, organi lokalne vlasti upitani su da li imaju internet prezentaciju, koje vrste informacija i dokumenata na njoj objavljuju, kako obezbeđuju njihovu ažurnost, potpunot i tačnost i slično. Lokalne vlasti u Srbiji trebalo je do 13. decembra da imenuju osobe zadužene za zahteve za slobodan pristup informacijama, ali je svega nekolicina to učinila u zakonskom roku.

Tagovi

Povezani tekstovi