Nova radikalna odluka: Rusija potpuno blokirala Fejsbuk, a Tviteru ograničen pristup

roskomnadzor-logo-e1645881735461

Rusko regulatorno telo za komunikacije je u potpunosti blokiralo Fejsbuk zbog, kako navode, ograničenja pristupa ruskih medija platformi.

Regulatorno telo „Roskonadzor“ saopštilo je da u potpunnosti zabranjuje Fejsbuk u Ruskoj Federaciji. Oni tvrde da to čine kako bi se sprečilo kršenje ruskog federalnog zakona.

 

„Danas je doneta odluka da se blokira pristup Fejsbuk mreži u Ruskoj Federaciji. Od oktobra 2020. zabeleženo je 26 slučajeva diskriminacije ruskih medija i informativnih resursa na ovoj mreži. Ovakva ograničenja zabranjena su federalnim zakonima Rusije, a nova odluka je doneta kako bi se sprečilo kršenje domaćih zakona“, navelo je regulatorno telo u saopštenju.

 

Meta, kompanija vlasnica Fejsbuka, rekla je da će učiti sve u svojoj moći da obnovi svoje usluge u Rusiji.

 

„Uskoro će milioni Rusa biti odsečeni od pouzdanih informacija i lišeni svakodnevnog povezivanja sa porodicom i prijateljima.“, napisao je šef Mete za globalne poslove na svom tviter nalogu.

 

 

 

 

Meta je prošle nedelje ograničila pristup državnim ruskim medijima RT i Sputnik širom Evropske unije, a globalno prestala da preporučuje sadržaj ovih medijskih kuća. Moskva je kao odgovor na to saopštila da delimično ograničava pristup Fejsbuku.

 

Ipak, nova odluka je daleko radikalnija. Rusko regulatorno telo tvrdi da je Meta prekršila ruski zakon ograničavanjem naloga nekoliko državnih medija što je dovelo do potpune zabrane Fejsbuka u zemlji.

 

Roskomnadzor počeo je da „ograničava pristup“ Tviteru pošto je prethodno blokirao društvenu mrežu Fejsbuk

 

Kako javljaju Interfaks i Ria Novosti ta odluka zasnovana je na zahtevu ruskog tužilaštva od 24. februara, dana početka ruske invazije.

 

Novinari agencije Frans pres u Rusiji mogli su da konstatuju večeras da se Tviter više ne obnavlja.

 

Ruski regulator je već usporio rad Tvitera od prošle godine, zamerajući toj američkoj društvenoj mreži da ne uklanja sadržaje koji su ocenjeni kao „ilegalni“, uključujući one vezane za opoziciju.

 

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi