Nova Srbija preti Tijaniću

Filipovska kaže za Kurir da „poslovanje RTS kao Javnog servisa mora da bude transparetno, pre svega zbog interesa građana koji finansiraju njegov rad pretplatom“.


Ona navodi da NS traži da rukovodstvoRTS odgovori na sledeća pitanja:


-Najpre, koji političari, vlasnici raznih produkcijskih, marketinških i drughih firmi, posluju sa RTS? Tražimo da ti ugovori budu dostupni javnosti i da se utvrdi da li od takvih poslova novac građana Srbije završava u džepovima pojedinih političara i stranaka-kaže ona i dodaje da će NS „izričito zahtevati da se obelodani ugovor o kupovini prava prenosa Svetskog prvenstva u fudbalu, koji je sklopljen posle gašenja TV BK sa firmom čiji je vlasnik jedan političar“, o čemu je Kuir već pisao. Dubravka Filipovski podseća da se u javnosti pominje i da „pojedini urednici i novinari RTS primaju enormne lične dohotke, a s obzirom na to da građani Srbije imaju pravo da kao pretplatnici znaju kako se troši njihov novac, NS traži da primanja zaposlenih budu dostupna javnosti.


-Takođe tražimo da se obelodani obrazovna struktura rukovodilaca i novinara, jer Javni servis mora da ima najviše standarde u odnosu na sve druge medije, kao i da odgovori na optužbe koji su se u javnosti čule oko navodnih malverzacija i nepovoljnih ugovora oko reklamnog prostora-kaže Filipovska.


Stručne službe RTS sve podatke o svom poslovanju dostaviti povereniku za informacija od javnog značaja Rodoljubu Šabiću, ali, u svom profesionalnom delovanju RTS za svoj račun polaže isključivo javnom mnenju Srbije, saopštila je sinoć press služba RTS. Apsolutno je legitimno pravo, naglašava RTS, svakog građanina, institucije ili stranke da zatraže odgovore na pitanja u vezi s poslovanjem medijskog javnog servisa.


(D.N.)

Tagovi

Povezani tekstovi