Nova trgovina akcijama Novosti

Brokerska kuća MV Investment, u većinskom vlasništvu Miodraga Kostića, prodala je danas svoje akcije preduzeću Statlux iz Beograda, za koje se tvrdi da pripada Milanu Beku. Statlux sada poseduje 32 odsto akcija, dok je austrijska firma Ardos, navodno takođe povezana s Bekom, prvog dana kupila 27 odsto akcija.

Te dve firme sada imaju 57 odsto akcija i u naredna tri meseca moraju, po Zakonu o preuzimanju, ponuditi ostalim vlasnicima da otkupe i njihov udeo. Država s Penzionim fondom poseduje oko 37 odsto vlasništva.   Kako je saopštila kompanija Delta, Miroslav Mišković pozajmio je novac kupcima Novosti i ako mu dug ne bude vraćen zameniće ga za akcije, ali je Delta već počela da učestvuje u organima upravljanja Večernjih novosti.

Zamenik urednika časopisa Ekonomist Miša Brkić kaže da je bilo očekivano da će se posle nekoliko dana trgovanja na berzi akcije biti koncentrisane u rukama nekoliko firmi i kupaca. „U ovom slučaju se pokazalo ko je najviše zainteresovan da kupi akcije Novosti. Ljudi koji sada kupuju i koncentrišu akcije u svojim rukama ne kupuju ih da bi ih zadržali u posedu, već da bi ih posle nekog vremena prodali“, kaže Brkić.

„Od početka je čitava stvar u vezi s prodajom akcija Novosti zakulisana i intrigantna jer je u startu direktor i glavni i odgovorni urednik proglasio Večernje novosti nacionalnim dobrom kojim se trguje samo tako što je to stvar političkih dogovora i igara. To što su akcije izašle na berzu je celom procesu dodalo utisak da je reč o političkoj igri“, kaže Brkić.

Tagovi

Povezani tekstovi