Novčano kažnjavati one koji kriju informacije

U izjavi za Danas Šabić podseća da je istu inicijativu pokrenuo početkom marta.
– Pošto tada nisam dobio zvaničan odgovor Vlade, obratio sam se generalnom sekretaru. Odgovorio mi je da je moja inicijativa prosleđena Administrativnoj komisiji Vlade koja je zaključila da izvršenje odluka poverenika za informacije od javnog značaja nije u njihovom delokrugu. Ne zanima me u čijoj je to nadležnosti, ali očekujem da Vlada reši ovo pitanje – kaže Šabić koji navodi da, prema članu 28 Zakona, Vlada u slučaju potrebe obezbeđuje izvršenje odluka poverenika.


Šabić ističe da su državni organi do sada veoma revnosno izvršavali njegove odluke o dostavljanju informacija od javnog značaja, te da je „prijatno iznenađen visokim stepenom discipline“. Kabinet poverenika rešio je više stotina slučajeva, a samo u tridesetak organi vlasti nisu postupili prema njegovom nalogu. „Bez obzira na to što procenat nije veliki, neizvršenje zakonskih obaveza ne sme se tolerisati jer to može dovesti do više takvih slučajeva. Ljudi će se pitati zašto da oni poštuju Zakon ako drugi to ne čine i ne snose nikakve posledice zbog toga“, ističe Šabić. Prema njegovim rečima, različiti su slučajevi u kojima je izbegnuta obaveza dostavljanja informacija od javnog značaja. Najpoznatiji primeri su informacije tražene od BIA, kao i izbegavanje pojedinih javnih preduzeća da objave podatke o platama članova upravnih odbora.
Poverenik za informacije od javnog značaja nema mogućnost da obezbedi izvršenje svojih odluka, a Vlada ni u jednom slučaju, u kojem su građani tražili da obezbedi odluku poverenika i omogući im uvid u informacije, to nije učinila. Neki od tih zahteva stariji su od jedne godine. Šabić smatra da Vlada treba da donese propis kojim bi regulisala izvršenje odluka poverenika, a on smatra da bi najbolje bilo formirati komisiju, ili radno telo. Komisija bi onima koji krše Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja izricala novčane kazne. „To je u skladu sa Zakonom o upravnom postupku“, dodaje Šabić.


S. Biševac


 

Tagovi

Povezani tekstovi