Nove i veće mete na čelu novinara N1 i Nove, iz SNS kažu – baš lep spot

slika: skrinšot N1
slika: skrinšot N1

Novinari N1, Nove S i novina Nova opet su na udaru kampanje targetiranja. Ovog puta u videu koji je objavljen na društvenim mrežama poziva se na „suprotstavljanje“ profesionalnim medijima „ujedinjenjem“. A nekim javnim funkcionerima video se svideo, pa su ga delili na svojim profilima.

 

Svaki put sve agresivnije i eksplicitnije. Društvenim mrežama kruži novi spot kojim se profesionalni mediji i novinari targetiraju. Uz dramatičnu muziku, naslovne vesti sa sajta i isečke iz programa N1 i Nova S i uz prikaz televizijskih lica ove dve kuće, autor videa poziva na „delovanje“.

 

„Dok se njihove laži šire poput otrova, naše umove oblikuju i zarobljavaju u okovima iskrivljene percepcije stvarnosti. Moramo se suprotstaviti ovom zlu koje se uvuklo u srce naše zemlje“, navodi se u spotu.

 

Tu je i arhiva iz ’90-ih, bubašvabe, pa i bacač plamena sa porukom „postoji put ka oslobođenju“.

 

Kao i u slučaju prethodnih uradaka, autor je nepoznat. Poznato je, pak, ko je sa svojih profila video delio. Jedan od njih je i uticajni naprednjak i prvi čovek saobraćajnog preduzeća „Lasta“. Posle pisanja portala N1 „skinuo“ je spot sa svog Instagrama, a profil zaključao. S obzirom na to da zvanične reakcije vladajuće partije nema, iz Narodne skupštine pitanje je upućeno predsedniku Srbije, ujedno i doskorašnjem predsedniku SNS-a.

 

„Kako to da Vladan Sekulić, generalni direktor „Laste“ i član glavnog odbora SNS-a objavljuje još jedan spot kojim se crtaju mete novinarima nezavisnih medija“, upitala je Jelena Jerinić iz Zeleno-levog kluba.

 

SNS zvanično ćuti, dok članovi njegovog predsedništva, poput Vladimira Đukanovića, podržavaju i Sekulića i autora spota. Đukanović u videu ne vidi ništa sporno, naprotiv.

 

„Nisam primetio da vas iko targetira“, navodi Đukanović, član predsedništva SNS-a.

 

Novinarka Nove S: A šta ste primetili?

 

„Primetio sam samo da je neko u tom spotu vrlo lepo opisao vaš rad. Tako da, kad vi govorite da je sin predsednika države kriminalac i slično, to je targetiranje…“

 

Novinarka Nove: Ali to nije istina, nije istina…

 

Đukanović: „Vi ste mene pitali, dopustite mi da odgovorim. Prema tome, ja sam video, to je spot vrlo lep, nažalost amaterski je urađen, mislim da je produkcijski mogao vrlo bolje i jako mi se dopada ideja, tako da, svaka čast autoru“.

 

Ne primećuje Đukanović targetiranje, ali ga u Nezavisnom udruženju novinara Srbije primećuju jasno. Konstatuju – najproblematičnije je što u zemlji sa istorijom nekažnjivosti napada na novinare, spot promovišu javni funkcioneri i donosioci odluka, čija reč ima veliki domet.

 

„To negde ohrabruje i potencijalno neke ljude koji mogu, ne daj Bože, izazvati neke mnogo veće i strašnije posledice od ovakvih uvreda, pritisaka… Ono čega se svi bojimo, to je da to ne pređe u fizičko nasilje“, naglašava Tamara Filipović iz NUNS-a.

 

Član skupštinskog odbora za kulturu i informisanje Aleksandar Jovanović Ćuta zasluge za kampanje protiv novinara pripisuje pojedinim kolegama odbornicima iz vladajućih redova. Kaže, sami pišu scenarije. „Dakle, radi se o besnilu, ja ne znam kako drugačije to da nazovem. Očigledno imaju zadatak da nastave da rade to što su i radili, da targetiraju ljude, poznate ličnosti, obične građane“, navodi Jovanović.

 

Prema NUNS-ovoj statistici u poslednja dva meseca registrovano je 2/3 napada i pritisaka na novinare od ukupnog broja od početka godine.

 

Koalicija za slobodu medija je zatražila odgovornost direktora „Laste“, uz ocenu da sa retorikom koju je pokazao, ne može da bude direktor javnog preduzeća.

Tagovi

Povezani tekstovi