NOVI FORMAT LISTA-STARE DILEME

Ovo vikend izdanje štampaće se u 100 hiljada primeraka i deliće se besplatno čitaocima, a od ponedeljka izlaziće kao dnevni list po ceni od 20 dinara.


-Dnevnik u promenjenom ruhu pripremaće uglavnom postojeća novinarska ekipa koja broji oko 50-ak ljudi, ali je izmenjen uređivački tim-navodi pored ostalog Čedomir Šoškić, direktor i glavni urednik lista. Zaposleni naravno od promenjenog izdanja očekuju boljitak što je sasvim razumljivo.


Činjenica je međutim, da sudbina ovog kao  i drugih svojevremeno glasila SRJ time nije definitivno rešena. Od nastanka državne zajednice SCG opstanak takozvanih saveznih glasila među kojima su Tanjug, Radio SCG, TV Jugoslavija, „Borba“, „Jugoslovenski pregled“ i „Filmske novosti“ ostalo je, kako bi političari rekli, u fazi rešavanja.Više ili manje, svi mediji iz ovog paketa su se u protekle dve godine suočavali s finansijskim problemima i nerešenim statusom.


Na pitanje čije je vlasništvo „Borba“ u ovom trenutku, Šoškić priznaje da je „to malo složenija priča“, kojoj su prethodila razna prestruktuiranja, izdvajanja i slični manevri. Objašnjava da je list sada u vlasništvu Poslovnog kluba „Borbe“ koji je posle pomenutih deoba izdvojen iz kompanije „Borba“ i kome je pripao transport, ekspedicija i redakcije istoimenog lista i „Ekonomske politike“. Poslovni klub je krenuo i u privatizaciju kioska. Međutim, „bez ozbiljnog komisijskog rada od najmanje dve godine“ i analize brda papira ne može se, po njegovom mišljenju, pouzdano reći šta je čije.


To je nešto ranije i u drugoj formi potvrdio i aktuelni ministar kulture i medija Dragan Kojadinović. Uoči Nove godine je najavio skoru  privatizaciju medija državne zajednice, a najveće interesovanje potencijalnih kupaca, kako je rekao u intervju Beti, upravo je za „Borbu“. Proces prodaje biće prilično neizvestan, istakao je istom prilikom, jer su vlasnički i odnosi zakupaca ostali neraščišćeni. Iako nije precizirano, predpostavlja se da su se ove konstatacije odnosile na kompaniju i lokaciju gde je smeštena zgrada  „Borbe“, a ne isključivo list pod tim nazivom. Šoškić kaže da se uredništvu i njemu lično do sada niko nije obraćao sa takvim ponudama, ali ne odbacuje ni takve mogućnosti.


-Ako neko dođe sa dobrom ponudom, dobrodošao je ako je sve po zakonu. „Borba“ je sada naša, mislim Poslovnog kluba, a čija će biti sutra, ne znam niti se mi u redakciji time opterećujemo, jer sada pravimo novine.


M.Petrić

Tagovi

Povezani tekstovi