Novi malver Meduza krade podatke iz veb pregledača, menadžera lozinki i kripto novčanika

slika: canva
slika: canva

Istraživači iz firme Uptycs primetili su novi malver na forumima mračnog interneta i Telegram kanalima. Reč je o malveru Meduza Stealer koji inficira uređaje korisnika Windowsa sa kojih krade podatke.

 

„Meduza Stealer ima jedinstveni cilj: sveobuhvatnu krađu podataka“, kažu istraživači. „On krade aktivnosti pregledanja korisnika, izdvajajući široku lepezu podataka vezanih za pregledač.“

 

To uključuje akreditive za prijavu, istoriju pretrage, i ranjive ekstenzije kao što su kripto novčanici, menadžeri lozinki i 2FA ekstenzije.

 

Pored toga, Meduza može da prikuplja različite sistemske informacije sa zaraženih uređaja, uključujući naziv računara, geo lokaciju, informacije o procesoru, grafičkoj kartici, IP adresu, detalje o operativnom sistemu, rezoluciju ekrana, skrinšotove itd.

 

Malver prikuplja podatke iz 19 menadžera lozinki, 76 kripto novčanika, 95 veb pretraživača, Discorda, Steama, sistemske metapodatke, listu instaliranih igara i druge podatke.

 

Od napada Meduze trenutno su pošteđeni samo korisnici iz deset zemalja Zajednice nezavisnih država (Rusija, Moldavija, Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan) i Turkmenistan.

 

Malver se reklamira i distribuira na forumima mračnog veba kao što su XSS i Exploit.in i preko Telegram kanala. Mesečna pretplata za malver iznosi 199 dolara, za tri mesesa 399 dolara a doživotna licenca košta 1199 dolara.

Tagovi

Povezani tekstovi