Novi malver za Android se širi preko društvenih mreža i mesindžera sakriven u popularnim aplikacijama kao što su Netflix i YouTube

slika: canva
slika: canva

Tim istraživača iz kompanije CloudSEK otkrio je novi malver za Android nazvan DogeRAT (Remote Access Trojan), koji se maskiran u legitimne popularne aplikacije kao što su YouTube Premium, Netflix i Opera Mini, širi preko društvenih mreža i mesindžera.

 

Kada se instalira, malver može da ukrade osetljive informacije sa zaraženog uređaja, poput kontakata, poruka, i akreditiva za elektronsko bankarstvo. Pored toga, malver može da preuzme potpunu kontrolu nad uređajem, omogućavajući napadačima da šalju poruke, obavljaju neovlašćena plaćanja, menjaju fajlove, pregledaju evidentirane pozive, pa čak i prave fotografije koristeći i prednju i zadnju kameru zaraženog uređaja.

 

Kreator malvera oglašava DogeRAT na dva Telegram kanala. On nudi premium verziju malvera koja ima dodatne mogućnosti kao što su snimanja ekrana, krađa slika iz galerije, keylogger funkcija, krađa podataka u klipbordu i ima novi menadžer fajlova, a takođe i bolje veze sa zaraženim uređajem.

 

Da biste se zaštitili od ovakvih malvera, budite oprezni sa linkovima i prilozima koje otvarate. Ako dobijete link ili prilog od nekog koga ne poznajete, nemojte ih otvarati.

 

Redovno ažurirajte softver, jer ažuriranja često uključuju sigurnosne zakrpe koje mogu pomoći u zaštiti uređaja od malvera.

Tagovi

Povezani tekstovi