Novinar iz Bangladeša pretučen na smrt nakon izveštavanja o lokalnom političaru

Izvor:Canva
Izvor:Canva

U srijedu, 14. juna, grupa muškaraca napala je Golama Rabbanija Nadima, dopisnika portala u privatnom vlasništvu Banglanews24 i televizije Ekattor, dok je oko 22 sata na motociklu putovao kući, javlja Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozivajući se na snimak incidenta koji su snimile sigurnosne kamere a koji je objavila Ekattor TV, kao i iskaz svjedoka Al Mujaheeda, novinara koji je bio prisutan na mjestu događaja.

 

Grupa od 15 do 20 muškaraca, prema navodima CPJ-a, odvukla je Nadima u mračnu ulicu, gdje su ga pretukli i ostavili onesviještenog prije nego što su ga prolaznici odvezli u bolnicu. Novinar je sutradan preminuo od velikog gubitka krvi uzrokovanog teškom povredom glave.

 

Nadimova porodica vjeruje da je on, piše CPJ, bio meta odmazde zbog njegovog izvještavanja iz maja 2023. o Mahmudulu Alamu Babuu, predsjedniku jedinice lokalne uprave i članu vladajuće stranke Awami League. Babu je negirao bilo kakvu umiješanost u napad, piše CPJ.

 

Sohel Rana, glavni službenik policijske stanice Bakshiganj, rekao je da je šest osoba uhapšeno u vezi s napadom.

 

“Osuđujemo ubistvo novinara Golama Rabbanija Nadima kao očiglednu odmazdu za njegovo izvještavanje o lokalnom političaru”, izjavila je Beh Lih Yi, koordinatorica programa CPJ za Aziju, dodajući da vlasti Bangladeša moraju osigurati da svi oni koji su uključeni u napad budu izvedeni pred lice pravde. Takođe, istakla je i da zemlja mora okončati zastrašujuću evidenciju nekažnjivosti nasilja nad novinarima.

 

Al Mujaheed je u svom iskazu kao svjedoka rekao da je Babu bio na mjestu događaja i da je iz daljine usmjeravao napadače. CPJ piše da su kontaktirali Babua ali da nisu još dobili odgovor.

 

Nadimovi tekstovi, podsjeća CPJ, ticali su se Babuovog braka, uključujući i navoda žene koja je tvrdila da ju je političar tajno oženio, zlostavljao a onda se razveo od nje.

 

Sredinom maja Babu je podnio tužbu protiv Nadima na osnovu Zakona o digitalnoj sigurnosti zbog njegovog izvještavanja. Nekoliko sati prije napada, Nadim je na Facebooku objavio da je sud odbacio slučaj.

 

Lokalne novinarske grupe, Bangladeški novinari u međunarodnim medijima i Bakshiganj Press Club, osudile su ubistvo, rekavši da je Nadim, koji je također bio potpredsjednik Udruženja online novinara okruga Jamalpur, bio meta zbog svog izvještavanja.

Tagovi

Povezani tekstovi