Novinar Jovanović: Predsednik opštine Grocka naredio da mi zapale kuću, ranije pretio da će mi razbiti glavu

On je za list Blic naveo da ne poznaje nikoga od troje osumnjičenih i uhapšenih za čin paljenja kuće i, kako je naveo, pokušaja ubistva.

Dodao je da uhapšeni Aleksandar Marinković, Bojana Cvetković i Igor Novaković nisu imali motiv za napad, ali da je saznao da su dvoje od njih „povezani sa predsednikom opštine (Simonovićem)“.

„Novaković, koji je osumnjičen da je nalogodavac, radi u obezbeđenju prvog čoveka opštine Grocka, dok je Cvetkovićeva pevala na svadbi Simonovićevog sina, što govori da su privatno bili povezani“, ocenio je novinar.

On je rekao da je sada na tužilaštvu i policiji da dokažu umešanost Simonovića, kao i da je protiv njega podneo krivične prijave zbog ranijih pretnji, za koje ocenjuje da su rezultat pisanja o malverzacijama.

„(Simonović) mi je pretio da će mi razbiti glavu da bi video šta imam u mozgu. Kasnije je angažovao grupu koja je trebalo da me ubije, ali sam doznao za to, i to od ljudi koji je trebalo da učestvuju u tome“, kazao je Jovanović.

On je naveo i da je ranije pisao brojnim državnim institucijama povodom pretnji koje su mu upućene i da im je o tome dostavljao dokaze, ali da su reakcije usledile tek nakon što mu je zapaljena kuća.

Jovanoviću je u noći između 11. i 12. decembra zapaljena kuća.

Kako je tada za Insajder Jovanović rekao, nepoznati napadači sa kapuljačama su na njegovu garažu koja se nalazi u dvorištu bacili dva molotovljeva koktela. U požaru je izgorela cela Jovanovićeva imovina.

Pre dva dana policija je, kako je rekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, uhapsila tri osobe zbog sumnje da su zapalili kuću. Stefanović je saopštio da su privedeni osumnjičeni nalogodavac i još dve osobe za koje se sumnja da su izvršile krivično delo.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da su uhapšeni A.M. (1993) i B.S.C. (1981) takođe iz Grocke. Zbog sumnje da ih je angažovao i za to dao novac, uhapšen je I. N. (1977) iz Grocke.

Jovanović je ranije izjavio da je Bojana Cvetković-Šijacki, osumnjičena za pomaganje u podmetanju požara u njegovoj kući, priznala krivicu. Dodao je da ga je tužilac obavestio da je osumnjičena zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, a da je nakon toga, na osnovu sporazuma, osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Policija, kako je rekao ministar ranije, sumnjiči A.M. da je bacio flašu sa benzinom u kuću Jovanovića, pošto je prethodno razbio prozor.

„I.N. je dao novac, a A.M je pozvao svoju prijateljicu B.S.C. da zapale kuću novinara Milana Jovanovića.Obezbedili smo priznanje direktno osumnjičenog za direktno izvršenje ovog dela“, rekao je Stefanović.

On je dodao da policija traga za drugim licima koji su učestvovali u ovom delu i da očekuje brze sudske postupke i osuđujuće presude.

Jovanović je ranije rekao da su on i Željko Matorčević, urednik portala Žig info, i ranije dobijali pretnje, kao i da su ih prijavljivali policiji uz navođenje imena osobe „koja želi da ih ubije“, ali da rezultati istrage nisu poznati.

Takođe je, kako je istakao, tražio od komandira policije u Grockoj policijsku zaštitu, ali mu je rečeno da je bezbedan i da mu nije potrebna.

Kolega Milana Jovanovića – Željko Matorčević je rekao da su pretnje počele da stižu nakon pisanja o aktivnostima lokalne samouprave po pitanju gasifikacije. On podseća da je pre dva meseca i sam prebijen na ulici, kada mu je polomljena jagodična kost, ali da nema nikakve informacije da je došlo do pomaka u istrazi.

Tagovi

Povezani tekstovi