Novinar nije meta – nekažnjivost i posledice zločina nad novinarima

Untitled design (6)

Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Misija OEBS-a u Srbiji imaju zadovoljstvo da vas pozovu na konferenciju povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima koja će se održati 2. novembra u Prostoru Miljenko Dereta u Beogradu.

 

Nekažnjivost zločina nad novinarima je jedna od glavnih prepreka nezavisnom novinarstvu u javnom interesu, oslobođenom straha, pritisaka i nasilja. Napadi na novinare i ostale medijske aktere i njihovo zastrašivanje imaju ozbiljan odvraćajući efekat na slobodu izražavanja, a taj efekat je još jači kada je učestalost napada i zastrašivanja praćena kulturom nekažnjavanja počinilaca tih dela.

 

Za okončanje nekažnjivosti ovih zločina ključne su institucije nadležne za sprovođenje zakona, a pravosudni sistemi koji energično istražuju pretnje novinarima šalju snažnu poruku da društvo neće tolerisati napade na novinare i ugrožavanje prava na informisanje svih građana.

 

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ove godine obeležavamo predstavljanjem novog izveštaja o stanju slobode izražavanja pred pravosudnim organima u Srbiji, rezultata istraživanja o govoru mržnje prema novinarima i posledicama koje ovakvi napadi izazivaju, kao i o bezbednosti novinara u digitalnom okruženju. Takođe, na konferenciji će se razgovarati i o radu Stalne radne grupe za bezbednost novinara i pravima novinara kao oštećenih u krivičnom postupku.

 

Pozivamo vas da nam se pridružite i date doprinos diskusiji o trendovima za zaštitu slobode izražavanja u pravosuđu Srbije, kao i o posledicama koje nosi nekažnjivost zločina nad novinarima sa ciljem podizanja svesti o izazovima sa kojima se suočavaju novinari u obavljanju svoje profesije.

 

Konferencija će se održati 2. novembra 2023. godine sa početkom u 10.30 časova (registracija učesnika počinje u 10h) u Prostoru Miljenko Dereta, Dobračina 55, u Beogradu. Agenda događaja je u prilogu.

Jedan od gostiju biće i američki ambasador NJ.E. Kristofer Hil koji će nakon uvodnih obraćanja u 10:45h davati izjave za medije u vezi sa temom konferencije.

Za učesnike koji dolaze iz drugih gradova obezbeđena je naknada troškova prevoza u visini autobuske karte.
Molimo vas da svoje učešće potvrdite popunjavanjem forme danas do kraja dana. Forma za prijavu nalazi se na sledećem linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfCFdo6_NegNG1_kizAUT_FRDQ6HEo89kUCM_8OsnUfVwlL1w/viewform
*Napomena: Ukoliko ne možete da otvorite link, neophodno je da ga iskopirate i prebacite u novi tab.

 

AGENDA

Tagovi

Povezani tekstovi