Novinar „Župske reči“ juče otišao u zatvor

– U zatvor idem nevin. Nemam razloga da se kajem zbog onog što sam objavio u novinama. Osuđen sam zbog kritike koja je pokazala kako pojedinci shvataju demokratiju. U mom slučaju nije pobedilo pravo već sila. Kritikovao sam bivšu vlast koja je ostavila 2,5 hiljade ljudi bez posla, ostavila 80 miliona duga i 80 župskih vinogradara bez hleba. Ali, oni koji su mi smestili zatvor obezbedili su za sebe udobne stanove i dobre automobile. Sve što sam napisao je živa istina. Oni koji su pisali letak u 10.000 primeraka i tri meseca ga rasturali po gradu oslobođeni su, a ja koji sam ga objavio idem u zatvor-kazao nam je pred ulazak u zatvor novinar Milutin Zdravić.


On je kažnjen i novčano, sa 60.000 dinara, a u obavezi je da plati i sudske troškove.
– U Službenom glasniku, objavljenom krajem prošle godine, piše da novinari ne idu na izdržavanje zatvorske kazne, ali je moj slučaj izgleda izuzetak. Tražio sam od Vrhovnog suda Srbije da mi zatvorsku kaznu preinači u novčanu, ali oni ćute. Od predsednika Srbije Borisa Tadića tražio sam pomilovanje ili odlaganje kazne jer sam teško bolestan, ali odgovora nema. Predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović se javio i obećao da će moliti Tadića za pomilovanje-kazao je Zdravić. On je sina Jovicu pred ulazak u kruševački Okružni zatvor zamolio da mu pomogne oko izdavanja sledećeg broja Župske reči.
– Novine ću pripremiti u zatvoru. Valjda mi to neće zabraniti, a sin će se potruditi za distribuciju-kaže Milutin Zdravić.


R. Barjaktarević

Tagovi

Povezani tekstovi