Novinare samo po džepu

To je, na okruglom stolu koji je na ovu temu organizovalo nezavisno udruženje novinara Srbije najavio pomoćnik ministra pravde Branislav Bjelica. On je rekao da dekriminalizacija uvrede i klevete nije međunarodna obaveza, da ih u svojim krivičnim zakonima imaju i druge zemlje, ali da se novinari izuzetno retko kažnjavaju zatvorom. Jedan od autora Predloga Krivičnog zakonika Slobodan Šoškić je obrazlažući ovakvo rešenje rekao da je naše društvo još na niskom nivou pravne kulture upozorivši da bi dekriminalizacija dovela do povećanja novčanih kazni i izazivanja drugih krivičnih dela, jer bi ošećeni tražili neku vrstu osvete.


Predstavnici medija, međutim, smatraju da dekriminalizacija uvrede i klevete predstavlja pomak u demokratizaciji društva i slobode izražavanja, a predsednik NUNS-a Nebojša Bugarinović rekao je da je brisanje zatvorske kazne “crta ispod koje se ne može ići”.
Urednik agencije “Beta” Dragan Janjić smatra da je najgluplja ideja bilo kog režima zatvaranje novinara i da se uvreda i kleveta mogu destimulisati novčanim kaznama, ne samo novinara, nego i urednika i vlasnika medija.


– Naši mediji su uglavnom klevetnički, ali takvi su jer nam je takva politička elita. Ta atmosfera ne može se menjati zakonom – kazao je Janjić.


Zagovornik potpune dekriminalizacije klevete advokat Zdenko Tomanović upozorio je na promenjivu granicu između ovih dela i slobode izražavanja i da za njihovo vrednovanje naše sudstvo ne uliva poverenje. Tomanović smatra da je arbitraža države nepotrebna i da oštećeni satisfakciju treba da traže na terenu građansko pravne zaštite.

Tagovi

Povezani tekstovi