Novinari bojkotovali brifing u Dauning stritu

Do incidenta je došlo nakon što je Li Kain, Džonsonov glavni savetnik za komunikaciju, pokušao da isključi novinare iz Mirora, Hafposta, Politiks houma, Independenta i drugih medija iz zvaničnog događaja Vlade.

U trenutku kada su eskalirale tenzije između Dauning strita i medija, laburisti su optužili DŽonsona da koristi taktike u stilu američkog predsednika Donalda Trampa da bi izbegao ispitivanje.

Do incidenta je došlo u foajeu kada je novinarima koji su bili na spisku pozvanih na događaj rečeno da stanu s jedne strane, dok su pripadnici obezbeđenja onima kojima je bilo zabranjeno prisustvo rekli da stanu s druge.

Kada je Kain novinarima kojima je bio zabranjen ulazak rekao da odu, i ostali su rešili da ne prisustvuju brifingu i ne omoguće Dauning stritu da bira ko će ispitivati i izveštavati o Vladi.

Među onima koji su odbili da prisustvuju brifingu o trgovinskim pregovorima Ujedinjenog Kraljevstva sa EU bili su novinari Bi-Bi-Sija, Aj-Ti-Vija, Skaj njuza, Dejli mejla, Telegrafa, Sana, Fajnenšel tajmsa i Gardijana.

Na brifingu, koji zbog bojkota novinara nije održan, trebalo je da govore vladini zvaničnici od kojih se očekivala politička neutralnost.

Gardijan ukazuje da taktike iz Dauning strita 10 podsećaju na taktike Trampa u Sjedinjenim Državama koji je poznat po svojim pokušajima da novinarima ograniči mogućnost da izveštavaju o njegovim aktivnostima.

Ovaj incident odražava i sve veće tenzije na relaciji Džonsona i medija.

Džonsonov tim za komunikaciju je zabranio ministrima da se pojave u emisiji Bi-Bi-Sija, bojkotovao je emisiju na Aj-Ti-Viju i odbio poziv za gostovanje na Kanalu 4. Ministrima je takođe rečeno da ne idu na ručkove s političkim novinarima, a za vikend se pojavila informacija da je Dominik Kamings, Džonsonov viši savetnik, uspostavio „mrežu špijuna“ koja treba da utvrdi da li se drugi specijalni savetnici druže s medijima.

Tagovi

Povezani tekstovi