Novinari i prijatelji Dade Vujasinović danas su obeležili 28 godina od njene smrti

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Novinari i građani danas su zajedno obeležili 28. godišnjicu smrti novinarke „Duge“ Radislave Dade Vujasinović. Oni su se okupili na Brankovom mostu, odakle su u znak sećanja na preminulu novinarku, simbolički bacili bele ruže u Savu. Prisutni su se podsetili i drugih novinara koju su bili žrtve u prethodne tri decenije.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da je Dada Vujasinović simbol posvećenosti novinarskoj profesiji, požrtvovanja i hrabrosti, te da je obaveza novinara u Srbiji čuvaju uspomenu na koleginicu koja je položila život u borbi za istinu i slobodu.

 

 

 

„Njen tragični kraj je ožiljak na telu ovog društva, veliki i bolni, jer do danas, 28 godina kasnije, ne znamo ko je prekinuo njen mladi život i ućutkao je za sva vremena, i zbog toga svi koji živimo ovde snosimo odgovornost. A najveću odgovornost imaju državne institucije i organi, i ubistvo Dade Vujasinović je neizbrisiv žig koji svedoči o zločinačkom karakteru naše države tokom devedesetih i izostanku pravde nakon promena 2000. godine“, rekao je Bodrožić i naglasio da je podsećanje na Dadinu tragičnu sudbinu, takođe podsećanje na sve žrtve koje su novinari u Srbiji podneli u protekle tri decenije, misleći i na one koji i danas rade u teškim uslovima i neprijateljskom okruženju.

 

Predsednik NUNS-a se osvrnuo i na rad institucija, te je izrazio nadu da će država garantovati bezbednost i slobodu izražavanja za profesionalne i slobodne novinare koji mogu normalno da obavljaju svoj posao.

 

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1:30 časova.

 

Prvobitna zvanična verzija događaja bila je da je novinarka izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške, ali je kasnije ta verzija dovedena u pitanje, zbog čega je ovaj slučaj do danas ostao nerazjašnjen.

 

Veštačenje balističara iz 2008. osporilo je zvaničnu verziju o samoubistvu, Okružni javni tužilac u Beogradu je posle toga, u januaru 2009. godine, prekvalifikovao slučaj u ubistvo i pokrenuo pretkrivični postupak.

 

Holandski forenzički institut je kasnije veštačenjem došao do zaključka da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja“, jer nije bilo dovoljno dokaza.

 

Vujasinović je rođena 10. februara 1964. godine u Čapljini u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. godine.

Tagovi

Povezani tekstovi