Novinari i srpsko-ruska posla – izgubljen dan u očekivanju odgovora

Na ovu okolnost protokol nije upozorio novinare pre desetak dana kada je na adrese redakcije upućen poziv za akreditacije, već danas, kada su se praktično našli „zarobljeni“ u novinarskoj sobi i dovedeni u ulogu statista u masovnoj sceni.

Kako je reporterki Insajdera rečeno na licu mesta, predviđena su dva pitanja i „rezervisana“ za unapred određene medije – ruski i srpski javni servis.

Ovo znači da ostale medijske ekipe danas neće imati priliku da postave pitanja, a među njima i novinari Insajdera koji se godinama bave istraživanjem posledica srpsko-ruskog sporazuma kojim je prodata nacionalna kompanija NIS ispod realne cene. Da je ovakvo upozorenje poslato unapred, ekipa Insajdera se ne bi akreditovala, niti učestvovala u omasovljenju dočeka ruskog predsednika.

Iako je jasno da nikada nije moguće da svi zainteresovani postave pitanje, ograničavanje na dva pitanja zapravo sve ostale novinare i ekipe dovodi u poziciju dekoracije i držača mikrofona.

Poziv za akreditaciju medijima za praćenje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji stigao je na adrese medija pre skoro deset dana. Od tada do danas, međutim, nigde nije naznačeno da će na konferencijama za novinare biti dozvoljena dva pitanja – i to izabranim medijima. Ako se uzme u obzir da je praksa da polovinu pitanja postavljaju „gostujući“ novinari, jasno je da većina novinara zapravo „gubi dan“, u novinarskoj sobi u koju su po protokolu morali doći satima pre najavljenog obraćanja dvojice predsednika. Obraćanja se mogu pratiti u direktnom prenosu, a snimci preuzeti sa zvaničnih kanala.

Novinari redakcije Insajder nisu se akreditovali da prate ovaj događaj kako bi bili držači mikrofona već kako bi postavili pitanja koja su važna za javnost u Srbiji.

Naime, još 2008. godine, pre dolaska na vlast Srpske napredne stranke, potpisan je srpsko-ruski sporazum za koji su istraživanja Insajdera pokazala da je štetan. Sporazum je potpisan u očekivanju izgradnje gasovoda Južni tok, a njime je, između ostalog, Srbija sve rezerve nafte ustupila ruskoj kompaniji. Činjenica da se u međuvremenu odustalo od izgradnje Južnog toka, otvorila je vrata Srbiji da zahteva reviziju ovog sporazuma. Ne samo da se revizija ne najavljuje, već je najavljeno i potpisivanje novih sporazuma iz različitih oblasti.

Upravo zbog toga, novinari Insajdera nameravali su danas da predsedniku Rusije postave pitanja u interesu građana Srbije koja se tiču srpsko- ruskog sporazuma i prodaje nacionalne kompanije NIS ispod realne cene, odnosno zašto je Srbija morala najskuplje da plati svoje učešće u projektu Južni tok i da napravi najviše ustupaka. Slično pitanje, koje se tiče revizije ovog, kako je istraživanje Insajdera pokazalo, po građane Srbije štetnog sporazuma, planirali smo da postavimo i predsedniku Srbije.

Odgovore Vladimira Putina u vezi sa ovim poslom novinari Insajdera tražili su još pre pet godina kada je i objavljen ceo serijal „Energetski (ne)sporazum“, a u više navrata postavljena su i Vladi Srbije.

Smatrali smo da je ovo prilika da dobijemo odgovore u interesu javnosti. 

Tagovi

Povezani tekstovi