Novinari iz Crne Gore beže u Srbiju

U svim izveštajima međunarodnih institucija navodi se da Crna Gora lagano napreduje u svim oblastima, osim u slobodi medija. Vlast ne pokazuje volju da zaštiti medije. Novinare napadaju i prebijaju, čak i ubijaju, a sudske tužbe protiv „neposlušnih” medija sve su češće.


 Medijske slobode u Crnoj Gori danas su manje nego lane, a znatno manje nego pre 2000. godine, tvrde crnogorski novinari. Direktor najtiražnijeg dnevnog lista „Vijesti“ Željko Ivanović kaže da se sa nostalgijom seća kraja devedesetih kada su mnogi novinari iz Srbije glavu spasavali tako što bi prebegli u Crnu Goru. Ivanović koji je brutalno prebijen u septembru prošle godine u Podgorici tačno na desetogodišnjicu tog lista, dodaje da sada oni crnogorski novinari koji su profesionalci razmišljaju da se presele u Srbiju.


 Atmosfera straha u Crnoj Gori


 Isti je stav novinara Dragoljuba Vukovića. „Nismo osvojili slobode koje smo priželjkivali i imali u vidu 2000. godine, i sada smo na nekom putu regresije. Ne znam do kada će ona ići i kada će se ponovo pojaviti nada da se stvari ovde mogu kretati u nekom pozitivnom, boljem pravcu.“


 U nevladinoj organizaciji „Akcija za ljudska prava“ smatraju da su vlasti u Podgorici time što nisu ozbiljno istraživale i nisu izrekle kazne za ubistva, fizičke napade i pretnje usmerene prema kritičarima vlasti i novinarima stvorile atmosferu straha u kojoj se samo hrabri usuđuju da govore. Nakon što je propao pokušaj preuzimanja i stavljanja pod punu kontrolu dnevnika „Vijesti“, crnogorska Vlada je praktično zaustavila proces transformacije nacionalne televizije (TV CG) u javni servis.


 Bitka za emancipaciju


 Zbog odluke uredništva te medijske kuće da ukine direktne prenose zasedanja Skupštine Crne Gore, crnogorska opozicija odbija da učestvuje u radu Parlamenta. Potpredsednik Srpske narodne stranke Novak Radulović kaže:


„Jedina necenzurisana javna reč bio je prenos skupštinskih rasprava na plenarnim zasedanjima Skupštine“.


 Odluka državne televizije ponovo je podigla političke strasti u Crnoj Gori, pa je OEBS odlučio da posreduje. Ta institucija će ove sedmice u Podgorici organizovati dvodnevni okrugli sto na kojem će učestvovati predstavnici vlasti, opozicije, TVCG i međunarodni eksperti. Novinar Dragoljub Vuković je uveren da se na pitanju državne televizije prelama sudbina crnogorskih medija, pa i društva uopšte.


  „Tu će se prvo i pokazati da li se dobija bitka za emancipaciju ili ne u Crnoj Gori.“


Mustafa Canka 

Tagovi

Povezani tekstovi