Novinari izigrani uz mizerne otpremnine

O toj medijskoj kući i nadalje će se brinuti lokalna samouprava. Do otkazivanja aukcije došlo je posle preporuke Vlade Srbije, na inicijativu Radio Novog Pazara i nekoliko medijskih kuća iz Vojvodine, koje pripremaju, između ostalog, i program na jezicima nacionalnih manjina. Radio Leskovac je nedavno dobio odobrenje Privremenog organa SO Leskovac da i dalje radi kao javni servis.
– Sve je to skandalozno, jer je dvadesetak radnika Radio Leskovca, među kojima je najviše novinara, izigrano i uz mizerne otpremnine ostalo bez posla – kaže Miki Mihajlović, jedan od novinara Radio Leskovca, poznati slikar, prošlogodišnji dobitnik Oktobarske nagrade grada, koji ovih dana pokušava da dođe do novog radnog mesta.
Opštinsko veće u Leskovcu imenovalo je, inače, diplomiranog ekonomistu Gorana Živkovića, člana Nove Srbije, za direktora Radio Leskovca, jer je dosadašnji v.d. direktora Bratislav Lekić, dugogodišnji novinar ove medijske kuće, podneo ostavku, ali je ostao u radio stanici i posle neuspele druge aukcije najstarije radio stanice južno od Niša.
Novinari i ostali članovi Radio Leskovca uzeli su po 366.000 dinara otpremnine iz tzv. socijalnog programa i oprostili se od kolektiva u kome su proveli deset, dvadeset, pa i trideset godina. Proteklih meseci, Radio Leskovac je bio u centru pažnje javnosti zbog odluke Agencije za privatizaciju koja je raskinula kupoprodajni ugovor sa portirom toga kolektiva Srđanom Jovanovićem, koji je sa još četvoro novinara i tehničara kupio ovu radio stanicu za 21,1 milion dinara, što je 133 puta viši iznos od početne cene.
U Leskovcu, ali i drugde, tako visoka vrednost Radio Leskovca, koji je podstanar od samog osnivanja, dočekan je sa nevericom i velikim čuđenjem, a čule su se i ocene da iza ove „radio drame“ stoje moćni ljudi iz nekih stranaka, pre svih iz Socijalističke partije Srbije u Leskovcu. Međutim, nedavno je Suzana Stojiljković, novinar Radio Leskovca, na konferenciji za novinare, demantovala te glasine, uz ocenu da su zbog njih imali samo probleme, jer su im vrata svugde bila zatvorena.
Kraj ove leskovačke nevesele priče za mnoge je teško objašnjiv. Srđan Jovanović je, naime, 14. novembra uveče dobio poštom pismo iz Agencije za privatizaciju da upravo toga dana uplati prvu ratu, ali to – iz tehničkih razloga – nije učinjeno. Zatarženo je od Agenciji za privatizaciju da se da rok produži nekoliko dana, ali njihovom naumu nije udovoljeno.
U Agenciju za privatizaciju Srđan Jovanović i njegovi saradnici odneli su 42.000 evra prve rate, ali ništa nije pomoglo, jer je istekao rok i sada, posle najnovije odluke Agencije za privatizaciju, status Radio Leskovca vraćen je na sam početak – ostaje javni radio servis. Novinari i ostali članovi te kuće koji su uzeli sredstva iz socijalnog programa, kako smo saznali, čak i kada bi hteli da ih vrate ne bi mogli da se zauzmu stara radna mesta.


Danilo Kocić

Tagovi

Povezani tekstovi