Novinari Kragujevca traže od odbornika da se suprotstave samovolji gradonačelnika

Tražimo od vas da se suprotstavite samovolji gradonačelnika Radomira Nikolića i  da se, ispoljavajući svoj lični integritet, ogradite od njegove autistične politike i njegovog nerazumevanja medija kao nosilaca reagovanja na dobre i loše strane javnih politika, navodi se u pismu koje je potpisalo 26 novinara.

U pismu se od odbornika zahteva da, u skladu sa Zakonom koji grad Kragujevac obavezuje na sufinansiranje javnog interesa u medijima, Skupština grada počne da ispunjava tu obavezu. 

Tražimo od vas da definišete u budžetu sredstva namenjena za raspisivanje konkursa za sufinansiranje javnog interesa u medijima i da obavežete izvršnu vlast da, bez izgovora, to i učini, odnosno, da tražite njenu odgovornost ukoliko i petu godinu zaredom ne sprovede Zakon samo zato što animozitetnom gradonačelniku „ne pada na pamet da daje pare“.

Odbornici se podsećaju na medijsku istoriju grada koja datira još od 1834. godine kada su, prvi put u Srbiji, u Kragujevcu štampane „Novine srbske“,  kao i na činjenicu da u 21. veku već deset godina, u „finansijskom beznađu“ ipak opstaju „Kragujevačke novine“, više radio stanica i informativnih portala. 

Odbornicima se, između ostalog, preporučuje da uporede sadržaje tih medija sa sadržajima medija koji „uživaju neupitnu podršku, uključujući i finansijsku, predsednika Republike i državnog vrha Srbije“ i sami izvuku zaključke o njihovom kvalitetu, kao i da se shodno svojoj javnoj funkciji odnose prema predočenim problemima.

Tagovi

Povezani tekstovi