Novinari merače zlatnu akciju

Za razliku od drugih preduzeća u kojima se deli najviše 30 odsto akcija, novinari i ostali zaposleni moći će da budu gazde sto odsto kapitala.

Tako i ako samo jedan radnik ima pravo na akcije i želi da preuzme firmu, postaće gazda cele kuće.

Uredba je još jedan dokaz da su mediji na neki način pozitivno diskriminisani.

Osim obaveze čuvanja osnovne delatnosti narednih pet godina, postoji i mogućnost da zaposleni postanu stopostotni vlasnici , objašnjava Saša Mirković, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

Prema izmenama zakona, donošenje nove uredbe bilo je obavezno.

Uneti su i novi rokovi, prema kojima privatizacija medija mora da bude završena do 31. oktobra.

Prvobitnom uredbom, donetom u maju, šansu za besplatne akcije imali su samo radnici nekog od 50 medija za koje je oglašena prodaja. Naravno, u slučaju da niko nije zainteresovan za kupovinu.

Sada će to pravo moći da ostvare i radnici preostalih medijskih kuća u vlasništvu republike, pokrajine ili lokalnih samouprava.

Ukupno ih je 23 koje nisu započele proces privatizacije, ali među njima ima i onih sa negativnim kapitalom. Takve će odmah biti ugašene.

Akcije će se deliti samo za „zdrave“ medijske kuće.

Zakon o javnom informisanju i medijima, zapravo, mogućnost poklanjanja vlasničkog udela novinarima i drugim radnicima predvideo je u startu i za one koji pokušaju da se prodaju i za one koji nisu ni započeli taj postupak.

Ali prva uredba, doneta pre dva meseca, predvidela je da samo onima koji započnu privatizaciju sleduju i besplatne akcije, ako ona bude neuspešna.

Novinari su, ipak, nezadovoljni, jer najveći broj neće moći da ostvari pravo na besplatne akcije, pošto su svojevremeno i oni kao i gotovo svi ostali punoletni građani upisali besplatne tzv. Dinkićeve akcije, za koje im je obećavano da će vredeti hiljadu evra.

Zbog toga neće moći da gazduju TV, radio i novinskim kućama u kojima rade.

VRANjANCI HOĆE DA UPRAVLjAJU

Jedan od primera medija koji su unapred odlučili da ne žele gazdu sa strane, već će radnici da upravljaju firmom je Radio-televizija Vranje.

Dogovorili su se da zaposleni preuzmu akcije, pa nisu ni poslali dokumentaciju za prodaju.

Radnici su procenili da je za njih najbolje da sami upravljaju kućom u kojoj rade, kako ne bi dobili gazdu „sa lošim namerama“.

Tagovi

Povezani tekstovi