Novinari oslobođeni optužbi za blokade protiv Rio Tinta: „Vlast bi da zabrani čak i izveštavanje“

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Aktivista Danijel Mirkov i novinari Sara Mikić i Sava Majstorov, optuženi za organizaciju blokada na protestima protiv Rio Tinta u Somboru, pravosnažno su oslobođeni.

 

Kako je saopštio Pokret slobodnih građana (PSG), protiv njih je vođen postupak zbog toga što su na društvenim mrežama pozivali građane na proteste protiv kompanije Rio Tinto u decembru 2021. godine, koji su se odvijali u više od 50 gradova u Srbiji, odnosno zato što su u svojstvu novinara izveštavali sa skupa u Somboru.

 

Sudija Snežana Nikolajev je u presudi napisala da se okrivljeni oslobađaju odgovornosti, „jer nije dokazano da su učinili prekršaj za koji je protiv njih podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“.

 

Prema oceni advokata Aleksandra Petrovića i Žakline Radojković iz pravnog tima PSG, „ovakvi postupci služe isključivo zastrašivanju kako građana, tako i medija, čime vlast pokušava da spreči masovnija okupljanja građana za nepočinstva koja svakodnevno vrši“.

 

„Posebno je problematično što su u ovom slučaju optuženi bili novinari, tako da možemo da zaključimo da bi vlast da zabrani čak i izveštavanje sa skupova protiv nje“, konstatovao je PSG.

 

Kako navode, „nije čak uvek cilj ni sama presuda, već sam pritisak da se nevini ljudi pravdaju pred sudom što su učestvovali na protestima“.

 

Izvor: 021.rs

Tagovi

Povezani tekstovi