Novinari pod pritiskom: pretnja demokratskom procesu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Projekat Novinari pod pritiskom: pretnja demokratskom procesu predviđa proizvodnju dokumentarnog filma na osnovu nalaza istraživanja o primerima koji se od 2008. godine dokumentuju u NUNS-ovoj bazi napada na novinare, kao i produkciju onlajn izdanja publikacije Specijalizovani Dosije.

 

Dokumentarni film baviće se verbalnim pretnjama i fizičkim napadima na novinare i pokušati da identifikuje uslove i okolnosti koje su dovele dotle da je postalo društveno prihvatljivo tući i na drugi način se obračunavati sa novinarima. Junaci dokumentarnog filma u prvom licu govoriće o svojim neposrednim iskustvima u potrazi za istinom ili informacijom, otporima na koje nailaze i konkretnim verbalnim ili fizičkim napadima na njih ili pritiscima. Kroz ispovesti aktera saznaćemo detalje incidenata i kontekst u kom do njih dolazi.

 

Dokumentarci će biti prikazani na TV N1 i objavljeni onlajn uz mogućnost za preuzimanje. Tokom istraživanja, iskazi novinara i drugih relevantnih aktera i stručnjaka će biti prikupljeni, objavljeni onlajn i u narednom periodu korišćeni za kampanju javnog zagovaranja u cilju promene.

 

Tematski dokumentarni filmovi će upoznati građane sa važnošću bezbednosti novinara i značaju njihovog posla za dugoročan napredak našeg društva i na taj način ovu temu postaviti na viši nivo u javnoj sferi. Donosioce odluka će još jednom podsetiti na obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23. kada je u pitanju identifikovanje slabosti postojedih mehanizama u zaštiti novinara.

 

Specijalizovani Dosije pratiće istraživanja koja će se raditi za potrebe filma. Specijalizovani Dosije biće objavljen u onlajn izdanju.

 

Trajanje projekta: jun – decembar 2017. godine

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Tagovi

Povezani tekstovi