Novinari primer građanima

– Zakon će početi da se primenjuje kada država konačno uradi svoj deo posla i obezbedi uslove za primenu, ali i tada, mogao bi da ostane mrtvo slovo na papiru, ako građani ne budu koristili prava koja im daje – rekao je Šabić.
Šabić je ukazao da „tu na scenu stupaju novinari“, koji bi trebalo da budu „prethodnica“ građanima do trenutka dok se u javnosti ne formira svest o mogućnostima koje zakon pruža. Koordinator Koalicije za slobodan pristup informacijama Tamara Lukšić-Orlandić je ukazala da bi se efekat primene zakona mogao videti i u smanjenju korupcije, jer bi se, kako kaže, kod nadležnih stvorila svest da je njihov rad u svakom momentu dostupan javnosti.
Glavni urednik i vlasnik novina „Vranjskih“ Vukašin Obradović je rekao da se lokalne vlasti, kao i republička, odnose prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama ignorantski i dodao da su to potvrdili i time što se nisu odazvali pozivu na ovaj skup.
Na skupu je promovisan Vodič kroz Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, u kojem su na praktičan i jednostavan način opisani procedura, dometi i limiti tog zakona. Tu brošuru sačinila je Koalicija nevladinih organizacija za slobodan pristup informacijama.


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi