Novinari STA upozoravaju da toj novinskoj agenciji preti gašenje

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Novinari Slovenačke novinske agencije (STA) upozorili su da toj agenciji preti gašenje, jer vlada, nezadovoljna uređivačkom politikom, više od 200 dana ne želi da plati obavljene usluge.

U apelu domaćim političarima i evropskim institucijama novinari kažu da agencija ima novca za isplatu samo jedne plate, prenosi Hina.

 

„Već početkom oktobra možemo se naći u stanju nelikvidnosti“, napisali su u saopštenju koje su poslali parlamentu, vladi i predsedniku države od kojih traže da „konačno nešto preduzmu“.

 

O stanju u agenciji obavestili su i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija.

 

Rukovodstvo i novinari STA već su mesecima u sporu s vladom Janeza Janše koja odbija da im isplati dva miliona evra ili polovinu godišnjeg budžeta vlade, za obavljanje javne službe informisanja. Drugu polovinu agencija ostvaruje na tržištu.

 

U međuvremenu su novac prikupljali donacijama i uredno obavljali svoj posao iako je zbog neizvesne budućnosti ove godine otišlo 15-ak ljudi.

 

Po zakonu o STA, vlada je dosad isplaćivala novac u redovnim mesečnim ratama, što je prestalo početkom ove godine.

 

Janša je više puta optužio nacionalnu agenciju za navodno širenje „lažnih vesti“ i nazivao njihov rad „sramotnim“ te je preko svoje kancelarije za informisanje tražio promenu rukovodstva.

 

STA je nedavno odbila vladin predlog novog ugovora, koji je predviđao veću kontrolu nad radom agencije koju je 1991. osnovala država.

 

Novinarska udruženja i opozicija od početka Janšinog mandata u aprilu 2020. kritikuju premijera da pritiska STA i nacionalnu televiziju kako bi ojačao svoju poziciju u medijima uoči parlamentarnih izbora koji bi trebalo da budu održani na proleće iduće godine.

Tagovi

Povezani tekstovi