Novinari su legitimne mete

Naime, u noći između 13. i 14. aprila 2007. na prozoru njegovog stana na Vračaru neko je postavio dve bombe kašikare, od kojih je jedna eksplodirala. Slučaj je privukao veliku medijsku pažnju, osudi napada pridružili su se najviši državni funkcioneri, a policija je uveravala da je otkrivanje počinilaca prioritet. Međutim, do danas, uprkos obećanjima, nisu pronađeni izvršioci napada. Podsetimo pri tome na izjavu direktora srpske policije Milorada Veljovića „Dokle god se ubistva novinara ne reše, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije će imati veliku mrlju“.


– U ovoj zemlji nikad niko nije odgovarao zbog ubistva ili napada na novinara. To je samo po sebi depresivno, s obzirom na činjenicu da novinari ne samo što odgovaraju krivično nego ih i tuku na ulici – kaže Dejan Anastasijević u razgovoru za Danas.
Kako ističe, u „njegovom slučaju“ postoje dva nova detalja: prvi – da će on biti taj koji će krivično odgovarati, jer ga je Jadranka Šešelj, supruga Vojislava Šešelja, tužila za klevetu zbog teksta koji je objavio u Vremenu 27. oktobra pod nazivom „Ko mi je postavio bombe pod prozor“. Drugi detalj je da ga je predsednik SRS „demaskirao“ pre desetak dana na suđenju u Haškom tribunalu. Ispitujući zaštićenog svedoka, bivšeg člana SRS, Šešelj je rekao da je taj čovek podmetnuo bombu pod Anastasijevićev prozor, na šta su ga nagovorili sam Anastasijević i Nataša Kandić.
Dejan Anastasijević sada očekuje da njega i Natašu Kandić istražni sudija pozove kao osumnjičene. On je podsetio da je u emisiji Poligraf pre desetak dana i Aleksandar Vučić, funkcioner SRS-a i kandidat za gradonačelnika Beograda, izjavio da ima „istinite informacije o tome ko stoji iza cele priče, ali neće da ih oda policiji, ali je spreman da privatno saopšti Anastasijeviću“.
Na pitanje kakva se poruka šalje novinarima koji nameravaju profesionalno i hrabro da se bave svojim poslom, Anastasijević ističe da je poruka jasna: „Novinari su legitimne mete za svakog ko iz nekog razloga smatra da ih treba prebiti, zastrašiti, ubiti“.
Anastasijević i dalje svake večeri ide na spavanje sa svešću da bi, kako je rekao, „izvođač mogao da se vrati i završi to što je pre godinu dana počeo“.


J. Čolak


 

Tagovi

Povezani tekstovi