Novinari u Kragujevcu traže od Gradskog veća raspisivanje konkursa za medije

Potpisnici Inicijtative od gradske vlasti očekuju da medijima, produkcijama, udruženjima građana i drugim pravnim licima registrovanim za proizvodnju medijskog sadržaja, pruži priliku da svojim projektima konkurišu za javni novac, a građanima Kragujevca omogući pravo na medijski pluralizam.

U tekstu se podseća na zakonsku obavezu da se „jedinica lokalne samouprave stara o ostvarivanju javnog interesa podstičući raznovrsnost medijskih sadržaja, slobodu izražavanja ideja i mišljenja, slobodan razvoj nezavisnih i profesionalnih medija, što doprinosi zadovoljavanju potreba građana za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije“.

Inicijativom se traži ravnopravan tretman svih medija i od izvršne vlasti zahteva da im se omogući da svoj posao obavljaju u skladu sa profesionalnim standardima, ne deleći ih na podobne i nepodobne i ne uskraćujući im odgovore na postavljena pitanja.

Novodi se da su građani Kragujevca, u istraživanju koje je tokom novembra spoveo Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res publika“, kao najvažnije teme o kojima bi mediji trebalo da informišu, istakli komunalne usluge, transparentnost rada gradske uprave, ekologiju, zdravstvo i socijalna pitanja, nezaposlenost, mladi, kultura.

Od gradske uprave se očekuje da prilikom raspisivanja konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa u gradu Kragujevcu u 2019. godini, uvažavajući iznete stavove građana, definiše prioritetne konkursne teme.

Inicjativu za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja u gradu Kragujevcu svojim potpisima podržali su predstavnici „Kragujevačkih novina“, radija „Zlatousti“, internet portala Glas Šumadije i Pressek, agencije Iz Glave, produkcije IP sport media, radijske emisije „Kako ti kažeš“, Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“, NVO Centar za socijalne inovacije i integracije, NVO Centar za izgradnju mira, UG „300 Kragujevčana“, kao i nekoliko samostalnih novinara i građana.

Kragujevačka vlast predvođena Srpskom naprednom strankom od 2014. godine nije dodeljivala sredstva za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa.

Tagovi

Povezani tekstovi